Ca la fiecare început de an, pelicanii creți revin primii la zonele de cuibărit preferate din Delta Dunării, fiind urmați de pelicanii comuni, informează Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), într-un mesaj pe pagina de facebook, alături de o serie de fotografii.
Zona este continuu monitorizată și până în prezent au fost observate primele 160 de exemplare. Pe insulă sunt vizibile deja 101 cuiburi aflate în diferite faze de construcție și în unele dintre ele sunt deja depuse ouă.

Colonia de pe Insula Ceaplace, una dintre zonele strict protejate ale Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), se numără printre cele mai importante zone de reproducere din Europa pentru această specie datorită poziției mai izolate, ce oferă protecție pentru pasările tinere și o întinsă zonă de hrănire pentru adulți.
În fiecare iarnă, insula, ce are dimensiuni reduse, se deteriorează din cauza eroziunii vântului și a valurilor, iar cantitatea naturală de stuf existentă în zonă este de multe ori insuficientă pentru numărul mare de păsări ce revin aici an de an. De aceea, inspectorii ecologi ai ARBDD au consolidat din nou zonele de cuibărit de pe insulă, cu stuf, pentru a oferi păsărilor material de construcție suplimentar necesar noilor cuiburi.




Dacă pelicanii comuni cuibăresc într-un efectiv impresionant, colonia de la Roșca – Buhaiova fiind din ce în ce mai extinsă în ultimii ani, numărând circa 19.000 exemplare, în cazul pelicanilor creți efectivul din RBDD este mult mai mic, de circa 500 exemplare, specia fiind periclitată la nivel mondial și inclusă în categoria „Vulnerabil” pe Lista Roșie IUCN.