Fenomenul „Pandemia Otrăvurilor” care a zdruncinat județul Constanța se reactivează și în alte zone ale țării. În luna aprilie a anului trecut vă prezentam în exclusivitate masacrul din localitatea constănțeană Murfatlar, unde străzile și trotuarele s-au umplut cu animale și păsări moarte.
Atunci, cititorii din Murfatlar au contactat redacția Observator Constanța și ne-au informat că angajații primăriei au otrăvit animalele, cu furadan. Imediat am luat legătura cu primarul Murfatlarului, Gheorghe Cojocaru, iar acesta a răspuns astfel acuzațiilor:
„Da, era de așteptat să fie otrăviți, la ce probleme ne fac”, este declarația halucinantă a edilului.
Câini otrăviți în Murfatlar
Se întâmpla la șase ani după ce făceam public cazul câinilor omorâți cu furadan, în Valu lui Traian.
Moda neagră a prins însă și în București, unde anul trecut, mai mulți porumbei au fost omorâți cu substanțe interzise, iar acum, „Pandemia Otrăvurilor” lovește în județul Suceava, mai precis la Fălticeni.
Câini otrăviți în Fălticeni
Iată ce ne declară martorii care ne-au trimis imaginile de mai sus:
„La noi în oraș, în ultimele luni, se otrăvesc animăluțele străzii, de fapt asta se practică în fiecare an. Am fost și la Poliția Animalelor, s-a deschis dosar penal, dar ne cer tot nouă dovezi, ceea ce e foarte greu pentru că se otrăvesc noaptea, iar dimineața sunt strânși. Totuși, au fost ridicați trei căței de pe stradă și au trimis probele la București. În Poliția Animalelor ne-am cam pierdut speranța, am inițiat și o petiție dar se pare că nu se mișcă nimic, concret“, ne declară o localnică din Fălticeni.
Mare atenție, în acest caz nu vorbim exclusiv despre iubitorii de animale, pentru că nu trebuie să iubești aceste făpturi, ca să fi împotriva uciderii lor. Pur și simplu, un cetățean normal, fără probleme psihice, nu are cum să susțină asemenea atrocități. În plus, oricând, copiii din zonele unde este aruncată otrava, pot deveni victimele criminalilor.
Specialiștii spun că furadanul ingerat este un neuroparalizant și nu contează dacă înghiţi un gram sau 20 de grame. Este la fel de periculos. Din acest motiv, produsul nu poate fi comercializat, făcând parte din grupa întâi de toxicitate.
„Vă aduc la cunoștință o situație cu care locuitorii orașului Fălticeni se confruntă de mai multă vreme. Am ajuns să ne fie teamă să ne scoatem copii din casă sau câinii la plimbare, în oraș. Nu mai știm ce să facem. Singura nădejde a rămas o anchetă jurnalistică. Vă rugăm să ne ajutați!“, este apelul disperat al unei femei îngrozite de imaginea animalelor otrăvite.
L-am contactat pe primarul din Fălticeni care neagă acuzele. Acesta susține că angajații săi nu sunt implicați în astfel de crime, iar pe străzile orașului nici nu ar fi mulți câini fără stăpân. Acest lucru într-adevăr este confirmat. Numărul câinilor comunitari este unul mic.
Însă, rămâne întrebarea: De ce sunt otrăvite animalele?
În cazurile Murfatlar și Valu lui Traian, sursele noastre ne-au informat că otrăvirile au fost strategii de aducere a unor firme private pentru prinderea de câini, în aceste localități. Vorbim despre firme anchetate penal pentru uciderea animalelor capturate, în condiții greu de închipuit.
În comunele menționate, la fel ca în alte sate sau orașe, s-ar fi folosit următoarea tactică: Producem un fenomen atât de grotesc, încât orice vine după el nu te-ar mai putea șoca. Așa se face că atât în Murfatlar, cât și în Valu lui Traian și-au făcut apoi apariția firme mari de hinghieri, care au încasat sume impresionante din bani publici.
„Exclus asta, nici nu avem câini. Care mai sunt pe stradă, au stăpâni care îi lasă liberi, seara când vin de la muncă“, susține Cătălin Coman, primarul orașului Fălticeni.
Noi vom continua să monitorizăm atât cazurile de otrăvire din județul Constanța, cât și pe cele din București și din județul Suceava, asta pentru a avea la zi, tabloul întregului fenomen.
Discussion about this post