O variantă a sculpturii „Sărutul” realizată de Auguste Rodin – unul dintre cei mai emblematici reprezentanţi ai sculpturii universale – va fi scoasă la licitaţie, miercuri, de Casa Artmark, la preţul de pornire de 80.000 de euro.
Auguste Rodin a realizat „Sărutul” în 1889, în marmură, pentru Expoziţia Universală de la Paris, la comanda Ministerului francez al Culturii, după ce, în prealabil, începând cu 1882, a testat diverse variante şi posturi ale temei (iniţial drept relief al sculpturii monumentale a Porţilor Infernului). Ulterior, Rodin a recalibrat sculptura, devenită celebră, în câteva variante de înălţime, pe care le-a turnat în bronz, cu ajutorul lui Emile Leblanc Barbedienne, în câteva exemplare, unul dintre ele fiind cel prezent în licitaţia Artmark de primăvară.
Majoritatea exemplarelor se păstrează în importante muzee de artă din lume, iar unele dintre cele existente în colecţii private s-au adjudecat în ultimii ani în licitaţii la valori de sute de mii ori chiar milioane de euro. În 2018, una dintre cele mai importante case de licitaţii din Marea Britanie a reuşit adjudecarea unui exemplar din bronz cu 14 milioane de euro.
Lotul aflat în Bucureşti şi scos la licitaţie este însoţit de un certificat de autenticitate eliberat recent, în 2022, de Comitetul Auguste Rodin, care identifică precis exemplarul şi precizează că descoperirea urmează să fie curând inclusă în noua ediţie a Catalogului Rezonat Auguste Rodin (Catalogue Critique de l’oeuvre Sculpte d’Auguste Rodin).
Considerată una dintre cele mai cunoscute sculpturi din lume, lucrarea a fost inspirată de povestea de dragoste dintre Paolo Malatesta şi Francesca da Rimini, două personaje ale „Divinei Comedii” de Dante Alighieri, care au fost surprinşi de soţul Francescăi sărutându-se, fiind ucişi şi condamnaţi să îşi petreacă eternitatea în infern.
Artmark precizează că lucrarea provine din colecţia familiei colonelului Nicolae Ionescu, ofiţer în Armata Regală.
Cea mai bine cotată lucrare a licitaţiei este „Lumea circului” de Nicolae Tonitza, estimată la 90.000 – 160.000 de euro. „Fetiţa cu fundiţă roz” şi „Trei fraţi” – tot de Tonitza – vor fi puse în vânzare la preţul estimativ de 70.000 – 120.000 de euro fiecare.
În licitaţie se regăsesc la sume ridicate şi loturile: „Elisabeta Doamna în biroul său” de Nicolae Grigorescu, la 40.000 – 75.000 de euro, „Odihnă” şi „Întoarcerea de la târg” de Nicolae Grigorescu, „Vedere din Balcic” de Francisc Şirato şi „Natură statică cu pepeni şi struguri” de Alexandru Ciucurencu, fiecare la 15.000 – 25.000 de euro.
Discussion about this post