Înntr-o lume în care predomină tulburările de somn și insomniile, o noapte odihnitoare ajunge să devină o adevărată binecuvântare. Psihologul și expertul în somn Michael Grandner, de la Universitatea din Arizona, a prezentat pentru CNN 3 moduri de a antrena creierul să adoarmă.
Ritmul nostru de viață devine tot mai alert, iar zi după zi trăim înconjurați de lumina albastră a telefoanelor, a computerelor care ne tulbură somnul, fără să ne dăm seama. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, majoritatea adulților au nevoie între 7 și 8 ore de somn, pentru a fi odihniți pe deplin, iar un somn bun poate preveni depresia.
1. Faceți un program și respectați-l
Dacă ora de culcare și cea de trezire se schimbă de la o zi la alta, ritmurile de somn nu sunt previzibile și corpul nu știe cum să răspundă. De aceea este recomandat să avem o oră standard de trezire, chiar și în weekend sau vacanțe.
„Trezirea la aceeași oră în fiecare zi și adăugarea de lumină și mișcare de îndată ce te trezești, îți va stabili celelalte ritmuri ale zilei și îți va oferi energie și stare de spirit sporită” a subliniat Michael Grandner.
2. Nu sta treaz în pat
Să nu stai treaz în pat poate suna banal, dar este o regulă de aur în medicina somnului, un sfat care „poate depăși medicamentele de somn prescrise”, a spus Grandner. Starea pe care o ai atunci când stai întins în pat treaz poate forma o asociere în creierul tău care poate duce la insomnie cronică, a explicat Grandner. În loc să fie un loc odihnitor în care adormi liniștit, patul tău devine un loc în care te gândești la problemele avute în ziua precedentă și ajungi să te trezești obosit.
3. Schimbă-ți atitudinea față de somn
Majoritatea oamenilor consideră că somnul este ultimul lucru pe care trebuie să-l facă într-o zi plină, care poate fi amânat pentru a termina treburile casnice sau proiectele pentru școală, sarcinile de la birou sau cel mai recent serial demn de urmărit fără încetare.
În schimb, expertul Michael Grandner ne sfătuiește să nu considerăm somnul ca fiind timpul care ne-a mai rămas din zi, ci ca fiind timpul de care avem nevoie pentru a ne pregăti de ziua productivă ce urmează. Trebuie să ne deconectăm, să nu facem ca ziua următoare să fie mai stresantă.
Discussion about this post