InfoCons a realizat un studiu comparativ aferent perioadei 2015 – 2022 pe 60 de produse tip vopsea de ouă. Conform și celorlalte studii din anii precedenți în 2015 vopseaua de ouă conținea doar 10 tipuri de aditivi, comparativ cu cea din 2022 în care au fost găsite 34 de tipuri diferite de aditivi. Astfel observăm o creștere a numărului de aditivi diferiți cu 240% în 2022, față de 2015.
Numărul maxim de aditivi găsiți în studiul anilor 2015-2022 este de 7 în primul an de studiu și de 11 în prezent.
Și în 2022 se menține folosirea celor mai utilizați aditivi, la care se adaugă E211, regăsit în 33 de produse și E202, regăsit în 31 de produse.
Cei mai utilizați aditivi din vopseaua de ouă sunt:
- acidul lactic (E270)- prezent în 40 produse
- azorubina (E122)- prezent în 39 produse
- albastru briliant FCF (E133)- prezent în 30 produse
- tartrazina (E102)- prezent în 30 produse
- acidul citric (E330)- prezent în 27 produse
- benzoat de sodiu (E211)- prezent în 33 produse
- sorbat de potasiu (E202)- prezent în 31 produse
„Creșterea numărului de aditivi ca medie în diferitele produse agroalimentare ne îndepărtează de practica Uniunii Europene creând premisele de a avea produse în raft cu tot mai mulți aditivi alimentari ceea ce duce la produse de o calitate diferită. Vopseaua de ouă este o substanță care de cele mai multe ori poate fi ingerată de noi sau de copiii noștri prin transfer, în momentul în care decojim ouăle. Este foarte important să citim etichetele produselor și să ne gândim că în coșul pentru Sărbători în care regăsim ouă, cozonaci și vin se regăsește și vopseaua de ouă. Găsim în comerț vopsea de ouă chiar și cu 12 E-uri. ”, susține Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
El atenționează consumatorii să citească eticheta produselor pe care le cumpără și să aleagă în cunoștință de cauză.
Discussion about this post