Un studiu realizat de mai mulți oameni de știință din Marea Britanie arată că umplerea piscinei cu apă, udarea grădinii sau spălatul mașinii conduc la apariția unei crize a apei potabile, la fel de mult cum o fac schimbările climatice și creșterea populației.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii au folosit cazul capitalei Africii de Sud, Cape Town, unde cei cu venituri mai mari au utilizat de 50 de ori mai multă apă decât cei cu venituri mai mici, ceea ce a dus în cele din urmă la o puternică criză de apă, în 2018.
Concret, datele arată cu cel mai bogat grup, care reprezenta 14% din populație, a consumat 51% din apa potabilă, în timp ce grupul cel mai sărac, care reprezenta 62% din populație, a folosit 27% din totalul de apă potabilă. De asemenea, s-a demonstrat că cea mai mare parte a apei pe care cei din grupul bogat au consumat-o nu a fost pentru acoperirea unor nevoi de bază.
Pe lângă acestea, după debutul crizei, cei bogați au început să foreze pentru a obține apă ceea ce a agravat și mai mult penuria, scoțând din pământ rezervele de care plantele, și nu numai, aveau nevoie.
În acest context, oamenii de știință implicați în cercetare au arătat că atitudinea adoptată până acum în ceea ce privește prevenirea unor perioade în care penuria de apă se agravează nu a fost corectă.
Concret, scumpirea prețului apei nu poate fi eficientă întrucât cantitățile cele mai mari nu sunt consumate de persoanele cu venituri reduse, care în urma unei scumpiri vor folosi și mai puțin, ci de către persoanele cu venituri mari, care sunt și cei mai mari consumatori. Astfel, cercetătorii explică faptul că o metodă mai eficientă ar fi reprezentată de distribuirea egală a rezervelor de apă, pentru prevenirea penuriei.
Cercetătorii explică însă că penuria de apă nu este o problemă întâlnită doar în Africa. Din 2000 și până acum, alte peste 80 de orașe mari din lume s-au confruntat cu perioade de secetă extremă. Printre acestea se numără Miami, Melbourne, Londra, Barcelona, São Paulo, Beijing, Bengaluru și Harare.
Luna trecută, ONU a avertizat că în absența unor măsuri concrete, există un risc iminent ca o criză a apei potabile să se declanșeze la nivelul întregii planete, dar mai ales în marile orașe. În raport s-a arătat că până în 2030 este de așteptat ca cererea de apă să crească cu 40%.
Profesorul Hannah Cloke, de la Universitatea Reading, Marea Britanie, și coautor al studiului a explicat că în absența unor măsuri cât mai rapide, toată lumea, indiferent de venituri va suferi din cauza lipsei apei potabile.
Discussion about this post