Partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial şi de a comunica Autorităţii Electorale Permanente (AEP), până la 31 mai a anului următor, veniturile totale din cotizaţii obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au depus în perioada menţionată cotizaţii cu o valoare totală mai mare de trei salarii de bază minime brute pe ţară, prevede o propunere legislativă depusă la Parlament de grupul parlamentar al PSD.
Potrivit propunerii de modificare şi completare a Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, cotizaţiile a căror valoare individuală depăşeşte trei salarii de bază minime brute pe ţară se vor încasa numai prin conturi bancare, iar cotizaţiile membrilor pot proveni doar din venituri proprii ale acestora.
Autoritatea Electorală Permanentă va publica pe pagina de internet informaţiile comunicate, până la data de 30 iunie a anului în care se face comunicarea.
Propunerea mai prevede, între altele, că donaţiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Acestea pot proveni doar din veniturile proprii ale persoanei respective.
Donaţiile primite de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 300 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv şi pot proveni doar din veniturile proprii ale acesteia.
Donaţiile în bani a căror valoare depăşeşte trei salarii de bază minime brute pe ţară se vor efectua numai prin conturi bancare.
Partidele politice pot încheia contracte de împrumut, de la persoane fizice sau juridice, în condiţiile prezentei legi, având ca obiect sume de bani, în contract prevăzându-se modul şi termenul de restituire a acestora. Termenul de restituire nu poate fi mai mare de cinci ani, se precizează în propunerea legislativă.
De asemenea, potrivit documentului, partidele pot încheia contracte de împrumut de folosinţă având ca obiect doar bunuri imobile cu destinaţia de sedii. Împrumutul de folosinţă poate proveni doar de la o persoană fizică sau juridică care deţine proprietatea bunului imobil transmis în folosinţă. Astfel de spaţii nu pot fi închiriate unor terţi şi nici nu pot fi folosite pentru a obţine venituri proprii.
Partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial Partea I, precum şi de a comunica AEP lista persoanelor fizice şi juridice care au făcut în anul fiscal precedent donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte trei salarii de bază minime brute pe ţară, lista persoanelor fizice şi juridice care au acordat împrumuturi a căror valoare depăşeşte 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, precum şi suma totală a donaţiilor confidenţiale, respectiv suma totală a împrumuturilor cu o valoare totală de sub 100 de salarii de bază minime primite, până la data de 31 mai a anului următor.
Dacă un partid este asociat, conform legii, cu o formaţiune nepolitică, aportul financiar al acestuia la forma respectivă de asociere nu poate depăşi într-un an fiscal valoarea de 500 de salarii de bază minime brute pe ţară, la data de 1 ianuarie a anului respectiv, se mai arată în proiect.
Potrivit proiectului, 25% din bugetul anual acordat partidelor politice va fi împărţit acestora proporţional cu numărul de voturi exprimate, primite la alegerile locale, dacă au obţinut cel puţin 25 de mandate de consilier judeţean şi de consilier general.
Proiectul introduce o serie de obligaţii pe care trebuie să le îndeplinească partidele politice, în caz contrar subvenţiile putând fi suspendate. Printre aceste obligaţii se află reflectarea de către partidele politice în mod distinct în evidenţa contabilă a veniturilor şi cheltuielilor având că sursa subvenţiile de la bugetul de stat şi obligaţia de a comunica AEP, până la data de 25 a fiecărei luni, situaţia defalcată a cheltuielilor efectuate din subvenţii în luna anterioară.
Încasarea contribuţiilor electorale şi plata cheltuielilor electorale pot fi efectuate numai prin intermediul conturilor bancare notificate AEP.
Contribuţiile pentru campania electorală au statut de afectaţiune socială şi nu sunt supuse executării.
Suplimentar faţă de contribuţiile electorale depuse de candidaţii propuşi la alegeri, partidul politic, alianţa politică sau organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale poate contribui cu sume de bani la campania electorală proprie, în limite egale cu cele care sunt prevăzute în proiect pentru fiecare tip de alegeri.
Proiectul legislativ stabileşte şi tipurile de materiale care pot fi folosite în campania electorală: afişe cu înălţimea de cel mult 500 mm şi lăţimea de cel mult 350 mm; materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală; publicitate în presa scrisă; materiale de propagandă electorală online; broşuri, pliante şi alte materiale tipărite din aceeaşi categorie.
Se propune, de asemenea, posiblitatea desemnării unui director general al Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale în persoana unui reprezentant al AEP cu o vechime de cel puţin 10 ani într-o funcţie publică, cu studii superioare în domeniul ştiinţelor economice sau juridice şi care a promovat un examen sau concurs pentru ocuparea acestei funcţii.
Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Sursă: Agerpres
Discussion about this post