După ce în Sudan au izbucnit lupte între armată și forțele paramilitare de sprijin rapid (Rapid Support Forces – RSF), au apărut întrebări cu privire la implicarea Grupului Wagner, o puternică organizație de mercenari ruși care este activă de ani buni în Sudan, informează Al Jazeera.
Iată ce trebuie să știți despre acest grup și implicarea sa în țara africană:
Ce este Grupul Wagner?
Grupul a intrat pentru prima dată în atenția publicului larg în 2014, când se crede că mercenarii Wagner au fost implicați în anexarea Crimeei de către Rusia și în luptele din estul Ucrainei.
De asemenea, se presupune că au fost implicați în războiul din Siria, sprijinind forțele armate ruse, care au intervenit de partea președintelui Bashar al-Assad în 2015.
Grupul Wagner este condus de Evgheni Prigozhin, un fost deținut care a servit cândva masa la Kremlin, ceea ce i-a și adus porecla de „bucătarul lui Putin”. Averea sa a crescut, la fel și armata sa privată. Aceasta a apărut curând în țări africane precum Libia, unde a luptat în războiul civil în sprijinul unui general renegat, Khalifa Haftar.
De asemenea, a fost prezentă în Mali, în Republica Centrafricană și în Sudan, în timp ce Rusia încearcă să-și asigure aprovizionarea cu resurse, cum ar fi petrolul și aurul, din Africa.
Grupul Wagner a jucat un rol foarte public în invazia Rusiei în Ucraina și este suspectat că a strâns fonduri atât pentru grup, cât și pentru Rusia în timpul operațiunilor sale în străinătate.
Cât de activ este Wagner în Sudan?
Grupul Wagner și-a început activitatea în Sudan în timpul guvernării fostului președinte Omar al-Bashir, care a fost forțat să plece de la putere în 2019, în timpul unor proteste pe scară largă.
Temându-se că domnia sa era șubredă, al-Bashir a călătorit în Rusia în 2017 pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin și pentru a-i prezenta Sudanul ca fiind „poarta de intrare a Rusiei în Africa”, în schimbul sprijinului rusesc. La scurt timp după aceea, Meroe Gold, o nouă companie minieră deținută de compania rusă M Invest, a început să aducă experți ruși în Sudan, al treilea mare producător de aur din Africa.
În 2020, Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a sancționat M Invest și Meroe Gold, afirmând că investigațiile sale au dezvăluit că M Invest era o acoperire pentru Grupul Wagner.
Grupul Wagner „avea ca scop principal să păzească resursele minerale, în special resursele miniere de aur, și să acționeze ca o forță de sprijin pentru guvernul Bashir în ceea ce privește protejarea acestuia de opoziția internațională”, a declarat pentru Al Jazeera Samuel Ramadi, autorul cărții „Russia in Africa”.
În timpul protestelor din 2019 împotriva lui al-Bashir, a declarat Ramadi, Grupul Wagner a trecut de la statutul de „armată de pază, la cel de actor direct în încercarea de a opri demonstrațiile”.
După ce al-Bashir a fost înlăturat de la putere, a spus Ramadi, Prigozhin a încercat să se alinieze cu șeful armatei, Abdel Fattah al-Burhan. Cu toate acestea, relația s-a deteriorat după masacrul de la Khartoum din 2019, când serviciile de securitate sudaneze au dispersat în mod violent un protest, împingând Grupul Wagner înapoi într-un rol de „tutelă” care îi protejează interesele miniere.
Un raport CNN din iulie, care citează surse oficiale sudaneze și date de zbor, a declarat că un avion militar care făcea contrabandă cu aur a efectuat cel puțin 16 zboruri din Sudan către Latakia, un oraș-port sirian unde Rusia are o bază militară, pentru a contribui la finanțarea invaziei rusești în Ucraina.
Uniunea Europeană a sancționat Meroe Gold în urma acestui raport. „Prin afilierea sa cu armata sudaneză, Grupul Wagner și-a asigurat dreptul de a extrage aur sudanez și de a-l exporta în Rusia”, a declarat Consiliul European într-un comunicat.
Interesele Rusiei în Sudan nu se opresc la aur. Rusia urmează să semneze un acord cu Sudanul pentru a construi o bază militară în Port Sudan, la Marea Roșie. În schimb, Rusia va trimite arme și echipamente militare în Sudan.
Wagner și RSF (Forțele de Sprijin Rapid)
Wagner a stabilit recent o relație cu RSF și cu comandantul acesteia, generalul Mohamed Hamdan Dagalo. Ramadi a declarat că aceasta „are ca scop principal crearea unei rute de contrabandă pentru aurul din Sudan către Dubai și apoi către Rusia, astfel încât să poată finanța operațiunile Grupului Wagner în interiorul Ucrainei”.
La începutul anului 2022, la o zi după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, Dagalo a zburat la Moscova, inaugurând o nouă etapă în relația RSF cu Grupul Wagner.
Este Grupul Wagner implicat în luptele din Sudan?
Potrivit Al Jazeera, nu se știe dacă Grupul Wagner este implicat în luptele actuale din Sudan.
Ashok Swain, șeful Departamentului de cercetare în domeniul păcii și conflictelor de la Universitatea Uppsala din Suedia, a declarat că, în opinia sa, Grupul Wagner este „foarte probabil implicat în lupta actuală pentru a-și menține prezența în țară și pentru a-și proteja uriașele interese de afaceri”.
„SUA a făcut recent presiuni asupra Consiliului Suveran aflat la putere în Sudan pentru a îndepărta acest grup de mercenari din țară”, a declarat Ashok. „Astfel, Grupul Wagner are un interes considerabil în cine câștigă actuala bătălie pentru putere în această țară”.
„Aș spune că ei stau pe o poziție mai defensivă”, a remarcat Ramadi, adăugând că Rusia s-a alăturat multor alte națiuni, precum China, cerând reținere și de-escaladare.
„Cu siguranță nu primesc undă verde de la Kremlin pentru a juca un rol mai activ și probabil că stau pe loc deocamdată”, a spus el.
Ambasada Rusiei în Sudan s-a declarat îngrijorată de violențe și a cerut încetarea focului și negocieri, a relatat agenția de știri rusă de stat RIA.
„Evident, dacă conflictul se transformă în război civil și actul minier al lui Prigozhin este amenințat, vom vedea un rol militar mai activ”, a declarat Ramadi.
El a mai spus că Grupul Wagner se va confrunta cu o dilemă dacă să redirecționeze trupele de la granița Sudanului cu Republica Centrafricană, unde Rusia controlează mai multe mine.
Discussion about this post