Oamenii de știință americani cred că au descoperit motivul pentru care părul devine grizonat odată cu vârsta, invocând celulele producătoare de pigmenți care își pierd capacitatea de a se maturiza, informează BBC.
Dezvoltarea oprită are un impact asupra celulelor imature care, în caz contrar, s-ar fi dezvoltat în melanocite, care dau părului culoarea sau nuanța sa naturală.
Echipa de la Universitatea din New York (NYU) a studiat procesul la șoareci, care au celule identice pentru culoarea blănii.
Aceștia spun că lucrarea ar putea oferi o bază pentru inversarea procesului de încărunțire.
Potrivit Asociației Britanice a Dermatologilor (BAD), cercetările asupra melanocitelor ar putea ajuta, de asemenea, la înțelegerea și tratarea anumitor tipuri de cancer și a altor afecțiuni medicale.
Cum devine părul cărunt?
Părul crește și cade tot timpul – este un ciclu normal care are loc pe tot parcursul vieții.
Părul nou crește din foliculii de păr, care se găsesc în piele, unde se află și melanocitele producătoare de pigmenți.
Melanocitele se descompun și se reînnoiesc în mod continuu și ele. Cele noi sunt create din celule stem și cercetătorii cred că aceste celule sunt cele care au rămas „blocate” la persoanele al căror păr a încărunțit.
Echipa NYU Langone Health a folosit scanări speciale și tehnici de laborator pentru a studia procesul de îmbătrânire a celulelor.
Pe măsură ce părul îmbătrânește, cade și apoi crește din nou în mod repetat, un număr tot mai mare de celule stem melanocitare devin leneșe.
Celulele stem încetează să se mai plimbe prin folicul și se fixează, nereușind astfel să se maturizeze în melanocite cu drepturi depline. Nefiind produs niciun pigment, părul devine gri, alb sau argintiu.
„Studiul nostru contribuie la înțelegerea noastră de bază a modului în care celulele stem melanocitare funcționează pentru a colora părul”, a declarat pentru revista Nature Dr. Qi Sun, cercetător principal al studiului, cercetător post-doctoral la NYU Langone Health.
„Mecanismele nou descoperite ridică posibilitatea ca aceeași poziționare fixă a celulelor stem de melanocite să existe și la oameni. Dacă este așa, aceasta prezintă o cale potențială pentru inversarea sau prevenirea încărunțirii”, a mai spus cercetătorul.
Nu este prima dată când oamenii de știință au sugerat că încărunțirea părului ar putea fi un proces parțial reversibil.
Alimentația deficitară este o cauză posibilă, tratabilă, a încărunțirii premature.
Unii cercetători susțin că stresul ar putea contribui la albirea părului uman și au sugerat că eliminarea anxietății ar putea restabili procesul de pigmentare – cel puțin pentru o vreme.
Alte cercetări sugerează că genetica, sau ADN-ul nostru, determină parțial albirea părului.
Experții sfătuiesc să nu se smulgă firele de păr gri „necinstite”. Aceasta nu îl va împiedica pe următorul care va crește din același folicul să fie grizonat. Dacă deteriorați foliculul de păr, ar putea fi dificil pentru părul nou să crească, ceea ce înseamnă că ați putea rămâne cu mai puțin păr sau chiar cu zone de chelie.
Discussion about this post