Există cel puțin 45 de motive întemeiate pentru a reduce cantitatea de zahăr adăugat, potrivit unui nou studiu, informează CNN.
Numeroase cercetări au arătat efectele negative ale consumului excesiv de zahăr asupra sănătății, ceea ce a fundamentat recomandările de a limita consumul de zahăr „liber” sau adăugat la mai puțin de 10% din aportul caloric zilnic al unei persoane.
Cu toate acestea, cercetătorii din China și din Statele Unite au considerat că, înainte de a elabora politici detaliate de restricționare a zahărului, „calitatea dovezilor existente trebuie să fie evaluată în mod cuprinzător”, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.
Într-o analiză amplă a 73 de meta-analize – care a inclus 8.601 studii – consumul ridicat de zahăr adăugat a fost asociat cu riscuri semnificativ mai mari pentru sănătate. Printre cele 45 de efecte nocive pentru sănătate, se numără diabetul, guta, obezitatea, hipertensiunea arterială, atacul de cord, accidentul vascular cerebral, cancerul, astmul, cariile dentare, depresia și chiar moartea prematură.
Zaharurile libere – tipul de zahăr asupra căruia s-au concentrat autorii – sunt cele adăugate în timpul procesării alimentelor; ambalate sub formă de zahăr de masă și alți îndulcitori; și cele care apar în mod natural în siropuri, miere, sucuri de fructe, sucuri de legume, piureuri, paste și produse similare în care structura celulară a alimentelor a fost descompusă, potrivit US Food and Drug Administration. Această categorie nu include zaharurile care apar în mod natural în produsele lactate sau în fructele și legumele întregi din punct de vedere structural.
Studiul „oferă o imagine de ansamblu utilă a stadiului actual al științei privind consumul de zahăr și sănătatea noastră… și confirmă faptul că un consum prea mare de zahăr este susceptibil să cauzeze probleme”, a declarat Dr. Maya Adam, director al Health Media Innovation și profesor asistent clinic de pediatrie la Stanford University School of Medicine. Adam nu a fost implicată în acest studiu.
„Studiile de acest gen sunt utile pentru a-i sfătui pe pacienți că schimbările aparent mici, cum ar fi eliminarea excesului de zahăr, cum ar fi băuturile îndulcite cu zahăr, pot avea o îmbunătățire marcantă și pozitivă pentru sănătate”, a declarat analistul medical al CNN, Dr. Leana Wen, medic de urgență și profesor de sănătate publică la Universitatea George Washington, care nu a fost implicată în studiu.
Dovezile de calitate moderată au sugerat că participanții cu cel mai mare consum de băuturi îndulcite cu zahăr aveau o greutate corporală mai mare decât cei cu cel mai mic consum.
„În calitate de cercetător în domeniul nutriției, care a făcut parte atât din Comitetul consultativ pentru ghidurile dietetice din SUA din 2010, cât și din cel din 2020, pot confirma că aportul de zahăr alimentar în SUA este de peste două ori mai mare decât cantitatea recomandată (mai puțin de 10% din aportul caloric zilnic total) și, în timp ce impactul direct al zahărului în sine oferă beneficii nutriționale minime, dacă există, înlocuiește în continuare alimentele care au beneficii”, a declarat Linda Van Horn, profesor emerit de medicină preventivă la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern, prin e-mail. Van Horn nu a fost implicată în acest studiu.
Discussion about this post