În fiecare an, 3 mai este data în care se celebrează principiile fundamentale ale libertății presei, pentru a evalua libertatea presei în întreaga lume, pentru a apăra mass-media de atacurile asupra independenței lor și pentru a aduce un omagiu jurnaliștilor care și-au pierdut viața în exercitarea profesiei lor, relatează UNESCO.
„În centrul mandatului UNESCO se află libertatea presei și libertatea de exprimare. Aceasta servește drept ocazie pentru a informa cetățenii cu privire la încălcările libertății presei – o reamintire a faptului că, în zeci de țări din întreaga lume, publicațiile sunt cenzurate, amendate, suspendate și închise, în timp ce jurnaliștii, editorii și redactorii sunt hărțuiți, atacați, reținuți și chiar uciși”, transmite organizația.
Ziua Mondială a Libertății Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a 26-a sesiuni a Conferinței Generale a UNESCO din 1991.
Costin Răsăuțeanu, liderul grupului consilierilor municipali PSD, mesaj pentru jurnaliști
„Într-o lume în care ne confruntăm cu multiple crize – conflicte, inegalități socio-economice, provocări pentru sănătatea și calitatea vieții oamenilor- și când adevărul este din ce în ce mai amenințat de dezinformare și de discursul urii, misiunea mass-media este și mai importantă. Este ziua în care onorăm munca și efortul neobosit al jurnaliștilor în a arăta adevărul. Este de asemenea, o oportunitate de a aduce în lumină etica profesională și provocările profesioniștilor media. Este necesar ca autoritățile, reprezentanții instituțiilor publice, organizațiile neguvernamentale și cele private să respecte libertatea presei. Mulțumesc reprezentanților presei constănțene, care, în ciuda provocărilor pe care le întâmpină nu de puține ori, rămân tributari misiunii lor, fără să se abată de la etica profesională. Se știu ei”, a transmis Costin Răsăuțeanu, liderul grupului consilierilor municipali social democrați, într-un mesaj pe pagina de Facebook.
Discussion about this post