Matinali, încolonați de la primele ore ale dimineții, cu chipul brăzdat de riduri, uneori sprijiniți în bastoane, așteptând să-și achite ratele – este povestea a mii de pensionari constănțeni. Copleșiți de vremurile în care trăim, seniorii apelează tot mai des la împrumuturile de tip CAR. Unii au copii bolnavi, alții suferă de boli care necesită tratamente costisitoare, în timp ce alții au fost uitați de copii și de nepoți și vor doar bani ca să aibă ce pune pe masă.
O mare categorie ce se află în cadrul C.A.R.-urilor este cea a oamenilor care nu au posibilităţile necesare pentru a se întreţine. Fondurile sunt pentru oameni mai necăjiţi, deşi sunt şi oameni mai înstăriţi care iau împrumuturi. CAR-urile au fost şi vor fi în continuare o plasă e salvare pentru cei care fac din ce în ce mai greu față scumpirilor.
Din cauza vârstei înaintate, fiind predispuși multor riscuri, pensionarilor nu li se pot acorda credite bancare.
Banii împrumutaţi din fondul social al Caselor de Ajutor Reciproc sunt folosiţi de la cele mai mici nevoi, până la cele mai mari. Oamenii se împrumută pentru că e clar că nu le ajung banii, iar cele mai comune sunt problemele medicale, de la tratamente la operații sau proteze.
Lumea se orientează spre Casele de Ajutor Reciproc pentru că în contextul scumpirilor, acestea reprezintă cea mai viabilă opțiune de împrumut.
În această dimineață, zeci de vârstnici așteptau la CAR Constanța să-și achite rata sau să ia împrumut nou. Pășind atent prin praf și printre utilaje, oamenii așteptau răbdători.
Nu se cunosc, dar îi leagă aceleași povești. Unii dintre ei schimbă amabilități și își povestesc viețile, în timp ce așteaptă la rând, ca să treacă timpul mai repede. Pentru unii este printre puținele șanse de socializare, înainte de a se întoarce în singurătatea apăsătoare cu care sunt deja atât de obișnuiți.
Potrivit datelor oficiale, numărul celor care se împrumută a crescut cu 30% de la finalul pandemiei. Reprezentanții instituției spun că pensionarii constănțeni sunt foarte promți atunci când vine vorba de rambursări, în ciuda neajunsurilor cu care se confruntă.
Pentru a face un împrumut, fondurile solicitantului trebuie să reprezinte o treime din suma împrumutată. Cel care vrea împrumutul trebuie să aducă doi giranți, care nu trebuie să fie membrii, dar să fie pensionari din județul Constanța, iar în câteva zile se acordă împrumutul.
Discussion about this post