Marea Neagră se pregătește să devină „casă” pentru doradă, un pește întâlnit în Marea Mediterană. Doi biologi de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța lucrează zilele acestea să aclimatizeze în Marea Neagră celebrul pește de Mediterană. Primul lot de pui a fost adus în laboratorul de acvacultură marină şi se află în perioada de carantină şi adaptare. Dacă experimentul va reuși, orice antreprenor va putea crește dorada în fermele marine amenajate pe Litoral.
Într-un bazin de aclimatizare sunt 200 de peștișori, aduși în România de mai puțin de-o săptămână. Temperatura este menținută artificial la 15-20 de grade Celsius astfel încât puii de doradă să crească și să se dezvolte. Pentru că-s mici, plăpânzi și vulnerabili, sunt îngrijiți tot timpul și mediul lor e controlat de către biologi.
Puietul de doradă a fost luat din apele calde ale Italiei, din Marea Adriatică. Salinitatea marii e mai mare în Mediterana decât în Marea Neagră, iar biologii testează zilnic apa din bazin și-o țin tot timpul sub control.
„Urmează să testăm transferul la salinități scăzute, adică de la 35 la 14, cât are în mod normal Marea Neagră. Sunt foarte încrezător că din punct de vedere al salinității nu va există niciun fel de problemă. Specia tolerează bine schimbările de salinitate”, a transmis Victor Niță, cercetător.
Dacă experimentul biologilor de la Constanța va reuși, va deveni un succes cu potențial economic uriaș. Românii preferă fructele de mare sau dorada, iar 90% din peștele pe care îl consumăm provine din export. Țara noastră mai produce doar 10% din peștele pe care îl consumăm, dar aclimatizarea doradei are relansa acvacultură pe scară largă.
„Sub 12 grade, specia nu poate fi crescută dar noi tocmai în această idee am ales-o pentru a o crește vara și de preferință în sudul Litoralului, înspre Mangalia, înspre granița cu Bulgaria unde salinitățile sunt mai mari și temperatura apei e ceva maimare”, a adăugat cercetătorul.
Dorada a ajuns pe cale naturală și în Marea Neagră, pentru că temperatura apei a crescut în ultimii ani. Recent, pescarii au prins doradă și la Constanța și Agigea.
Studii recente arată că românii mănâncă între 4 și 6 kilograme de pește într-un an. Chiar și la un consum atât de mic, producem și mai puțin. Ni s-au schimbat și gusturile și nici nu mai avem mari unități de producție de pește autohton. În restaurantele în care saramura de crap era vedeta meniurilor, și-au făcut loc, în ultimii ani, dorada, somonul și fructele de mare. În piețe dorada costă 40 de lei pe kilogram și este importată din Grecia, Italia, Franța și Spania.
„Noi pescarii suntem foarte bucuroși dacă specii de peste gen dorada sau bibanul de mare putem să le creștem noi în ferme piscicole marine. Dar suntem la faza de vis”, a precizat Laurențiu Mirea, președintele Federației Pescarilor de la Marea Neagră.
Specialiștii spun că o revigorare a acvaculturii este absolut necesară în țara noastră. Numărul unităților de producție scade de la an la an. Iar alimentația, chiar dacă nu mai este dictată de sloganul „nici o masă fără pește”, nu poate fi lipsită de acizii grași, vitaminele și mineralele din pește.
Discussion about this post