În Luna Copiilor, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) le-a pregătit celor mici mai multe surprize, prin organizarea unei serii de evenimente dedicate copilăriei și ludicului.
La etajul al doilea al instituției poate fi admirată o mini-expoziție de jucării antice, descoperite de către arheologi pe raza anticului Tomis, astăzi modernul oraș Constanța. Artefactele reunite sub titulatura Exponatul lunii iunie sunt de epocă romană, fiind datate în secolele II – III p. Chr.
Aceste jucării reprezintă dovada că unele lucruri nu se schimbă niciodată. Și în urmă cu 18 veacuri, celor mici le plăceau jocurile și jucăriile, și singuri, sau cu ajutorul celor mari, confecționau și foloseau astfel de obiecte, pentru a-și umple timpul într-un mod cât mai plăcut.
Jucăriile antice erau confecționate manual, pentru realizarea lor fiind folosite tot felul de materiale precum lut, piele, lemn, paie, os etc.
În expoziția de față pot fi admirate jucării de diverse tipuri. Zornăitoarea simplă era în general destinată celor mai mici, fiind folosite de către aceștia, sau de către părinții lor cu scopul de a-i distra pe prunci. Zornăitoarele erau de diverse forme iar cel mai des întâlnite erau cele ce reprezentau diferite animale. Copiii mai mari se puteau juca și cu zornăitoare mobile, care aveau în interior bile sau boabe. Aceste obiecte prevăzute cu roți erau legate cu un șnur și făceau zgomot în timp ce erau tractate. Un exemplu de acest gen este un căluț pe două roți ceramice, care poate fi admirat în expoziția de față.
Copiii din antichitate foloseau și păpuși confecționate din diverse materiale, cârpe, paie, lemne sau chiar din ceramică. În patrimoniul MINAC se află și o astfel de păpușă, un soldat roman cu care se jucau băieții mai mari.
Cele opt artefacte antice expuse în cadrul acestei expoziții ne apropie sufletește de vremurile trecute, și implicit, ne spun poveștile unor copii ce au trăit și s-au jucat, pe aceste locuri, în urmă cu 1800 de ani…
Discussion about this post