Organizația Salvați Copiii România anunță că vor fi investiți 480.000 de euro în dotarea a 37 de cabinete de medicină de familie din 17 județe, cu 600 de echipamente medicale moderne, iar 3.000 de copii, gravide și mame vor beneficia de îmbunătățirea stării de sănătate și situației socio-juridică. Proiectul va fi implementat în Argeș, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș, Tulcea și Vaslui.
„Susținerea se va îndrepta către gravidele, gravidele minore, mamele și mamele minore, precum și copiii cu vârsta sub 5 ani care provin din familii numeroase, cu venituri foarte mici, care nu au acces la servicii și programe de educație și de sănătate, din comunități defavorizate prezente”, transmit reprezentanții organizației.
Obiectivul acestor investiții este reprezentat de dezvoltarea serviciilor de medicină locală pentru susținerea sănătății copiilor și gravidelor vulnerabile din zonele rurale defavorizate.
Obiective specifice:
• Creșterea accesului la servicii medicale de calitate în zonele rurale prin dotarea cabinetelor de medicină de familie cu echipamente.
• Facilitarea accesului gravidelor și copiilor 0-5 ani la servicii medicale și sociale de calitate prin intermediul echipelor integrate de specialiști.
• Creșterea gradului de informare a gravidelor și mamelor tinere pentru conștientizarea importanței controalelor medicale pre și postpartum, cât și a controalelor medicale pentru copii.
Potrivit organizației, în România accesul la servicii de prevenție este limitat, inechitabil și neuniform din punct de vedere al calității serviciilor: doar 27% din femeile de vârstă 25-64 ani au acces la servicii de screening pentru cancerul col uterin, 7% din femeile de vârstă 50-69 ani au efectuat o mamografie (2% în cazul femeilor cu venituri scăzute). În 2019, 27% din femeile gravide nu au beneficiat de niciun consult pe parcursul sarcinii, în condițiile în care doar 47% din localități au suficienți medici de familie și 328 de comune nu au medic de familie.
„Distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane, iar numărul de medici de familie scade constant în rural. Cheltuielile alocate pentru asistența medicală preventivă sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice și de diagnostic este un dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeană”, au adăugat reprezentanții Salvați Copiii România.
Discussion about this post