Musulmanii din întreagă lume sărbătoresc Kurban Bayram-ul – sărbătoarea sacrificiului – cel mai mare eveniment al religiei islamice. În toată Dobrogea, aproape 100.000 de turci și tătari sacrifică astăzi animale în cinstea lui Allah, iar din carnea lor credincioșii pregătesc mâncăruri tradiționale. Familiile de musulmani, în special cele înstărite, sunt obligate să taie un berbec și să împartă din el cu sărmanii, iar copiii merg cu colindul din casă în casă.
Bairamul începe pentru musulmani cu rugăciunea în geamie. Credincioșii sunt îndemnați să se împace, iar glasul rugăciunii se înalță pentru fiecare musulman de pe pământ.
„După Ramazam Bayram, a șaptea zi este kurban. Ține patru zile. Sărbătorim patru zile. Înseamnă sacrificiu; sacrificăm o oaie, o vită mare, tăuraș. Îl sacrifică 7 oameni. Să fie sănătos, să nu fie prea slab. Bărbații se duc apoi acasă și îndeplinesc ritualul sacrificării”, a declarat Gevat Husep – hoge.
Toți turcii din Dobrogea taie astăzi una sau mai multe oi, ori viței în funcție de starea materială a fiecăruia. Animalul care este sacrificat de Kurban Bayram trebuie să fie sănătos și să nu aibă defecte. Și niciodată animalul nu este cumpărat cu bani împrumutați. Este păcat. Carnea berbecului sacrificat se împarte apoi în 3 părți: una rămâne în familie, alta se dăruiește rudelor, iar ce-a de-a treia se dă de pomană musulmanilor săraci, care nu-și permit să cumpere un animal. De Kurban Bayram, când se întâlnesc, musulmanii se sărută pe obraji și-și urează „Sărbători fericite!”. Astăzi se fac vizite, iar copiii primesc dulciuri, cadouri și bani de la părinți, rude și prieteni.
„Noi, comunitatea, suntem renumiți, iar gospodinele se întrec în preparate delicioase, cocături, plăcinte, carne de kurban în urma sacrificiilor, oaie vită, iar cele mai bune sunt baclavalele făcute în casă”, a precizat un localnic musulman.
„Am ieșit de la geamie, după aceea am venit să sacrificăm kurbanul, adică berbecul, le facem bucăți și împărțim la săraci. Rămâne și la noi un kilogram așa este legea, așa spune Coranul. Se fac sarmale, tochitură, de toate. Rudele vin, copiii, mă așteaptă nepoții acasă și stam cu toții la masa”, a spus un alt musulman din Constanța.
Patru zile și patru nopți ține Kurban Bayram-ul, iar mesele întinse se țin și ele lanț. Sunt patru zile de bucurie, de destindere și de regăsire spirituală a familiei, pentru credincioșii musulmani.
Discussion about this post