Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră în prezent aspartamul, un îndulcitor artificial folosit în băuturi răcoritoare, drept „posibil cancerigen pentru om”. În afară de cancer, OMS a indicat recent că îndulcitorii artificiali fără zahăr nu aduc niciun beneficiu pentru pierderea din greutate. Dacă trebuie să alegeţi „între o cola cu îndulcitor şi o cola cu zahăr cred că ar trebui luată în considerare a treia variantă: să beţi apă”, a spus dr. Branca.
„Nu sfătuim companiile să-şi retragă produsele şi nici nu sfătuim consumatorii să stopeze complet consumul”, a declarat dr. Francesco Branca, directorul Departamentului de Nutriţie, Sănătate şi Dezvoltare din cadrul OMS, în timpul prezentării a două evaluări ale acestui îndulcitor.
Centrul Internaţional de Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenţie specializată a OMS, a evaluat pentru prima dată nivelul de risc al aspartamului. Reuniţi între 6 şi 13 iunie, aceşti experţi au concluzionat că îndulcitorul este ‘posibil cancerigen pentru om’ (grupul 2B în cadrul clasificării).
Potrivit lui Paul Pharoah, profesor de epidemiologie a cancerului la centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles, SUA, „publicul larg nu ar trebui să fie îngrijorat de riscul de cancer asociat cu o substanţă chimică din grupul 2B”, din care face parte aspartamul, dar și extractul de aloe vera sau acidul cafeic.
Decizia de a plasa aspartamul în acest grup a fost luată pe baza „dovezilor limitate” asociate cancerului la om, în special pentru carcinomul hepatocelular, care este un tip de cancer la ficat, potrivit OMS.
S-a concluzionat că datele evaluate nu ofereau niciun motiv suficient pentru modificarea dozei zilnice admise, stabilită începând din 1981 la maximum 40 de miligrame pe kilogram de greutate corporală şi, prin urmare, că o persoană poate consuma aspartam ‘în siguranţă’, în limita acestei cantităţi zilnice.
Având în vedere că o cutie de băutură răcoritoare dietetică conţine 200 sau 300 miligrame din acest îndulcitor, un adult care cântăreşte 70 de kilograme ar trebui să consume peste 9 până la 14 cutii pe zi pentru a depăşi doza zilnică admisă, în condiţiile în care nu ar exista un aport suplimentar de aspartam din alte surse, notează AFP.
„Problema apare pentru consumatorii mari” de produse care conţin aspartam, a spus el, dar „rezultatele noastre nu indică faptul că un consum ocazional prezintă un risc”.
Acest îndulcitor fără valoare nutritivă este folosit pe scară largă începând din anii ’80 ca îndulcitor de masă. El este încorporat în băuturile cu conţinut scăzut de calorii, cum ar fi sucuri „light”, alimente gata preparate, gumă de mestecat, gelatină, îngheţată şi cereale pentru micul dejun, precum şi în medicamente, cum ar fi pastile pentru tuse şi alte produse, precum pasta de dinţi.
Reacţionând la aceste studii, Asociaţia Internaţională a Îndulcitorilor (ISA) a subliniat că grupul 2B plasează aspartamul în aceeaşi categorie cu kimchi şi alte legume murate.
Comitetul mixt „a reafirmat încă o dată siguranţa aspartamului, după ce a efectuat o evaluare amănunţită, exhaustivă şi riguroasă din punct de vedere ştiinţific”, a declarat secretarul general al ISA, Frances Hunt-Wood.
Însă, pentru Camille Dorioz, responsabilă de campanii în cadrul asociaţiei Foodwatch, anunţul OMS „are un gust dulce-amărui”, ea considerând că „un îndulcitor posibil cancerigen nu are ce căuta în alimentele sau băuturile noastre”.
Discussion about this post