După cum știm cu toții, în ultimii doi ani de zile, conexiunea digitală a contat mai mult ca niciodată. Cursurile s-au desfășurat online, mare parte din job-uri la fel. Conexiunea umană a rămas pe planul doi. Dar cum ne-a afectat acest lucru relațiile de prietenie?
Într-un articol de la BBC, Rebecca Roache ne dezvăluie ce însemnă o prietenie care se desfășoară doar în mediul online. În timpul blocajelor din cauza Covid-19, multă lume, în special copiii nu și-au putut vedea prietenii în persoană. Fără conversații față în față, fără vizite. Dacă blocarea ar fi avut loc cu câteva decenii mai devreme, orice contact cu persoane din exteriorul casei ar fi avut loc prin apeluri telefonice, e-mail sau scrisori. În schimb, acum lucrurile stau puțin diferit. Întrucât, copiii s-au putut juca pe Smartphone, în timp ce discutau cu prietenii lor strategiile jocului.
Antropologul Robin Dunbar a studiat grupurile sociale de-a lungul secolelor și a constatat că numărul de conexiuni sociale stabile pe care indivizii le pot menține a rămas destul de constant, la aproximativ 150. Fiecare avem tendința de a avea trei până la cinci persoane care constituie prietenii care sunt alături de tine și la bine și la greu, plus un grup de amici de 12-15 persoane. Dar, susține Dunbar, pur și simplu ne lipsește capacitatea cognitivă de a crește aceste grupuri, pentru că dacă o persoană nouă intră în viața ta, cineva trebuie să iasă sau să coboare la nivelul următor. Deoarece numărul de prieteni pe care îi putem avea este limitat de capacitatea noastră cognitivă, nici măcar ușurința de a face conexiuni online nu ne poate permite să-l extindem.
S-ar putea părea că, încurajându-ne să folosim termenul „prieten” pentru a ne referi la sute sau chiar mii de oameni cu care avem doar legături superficiale, rețelele de socializare devalorizează moneda prieteniei. Rețele sociale încurajează să prețuim cantitatea în detrimentul calității și să proiectăm imagini de perfecțiune lucioasă în detrimentul formării de conexiuni profunde, intime. Prietenii de pe Facebook sau Instagram sunt, la urma urmei, adesea prieteni doar cu numele – mai ales pentru acei utilizatori ai căror liste de prieteni se ridică la sute sau mii.
Mediile și tehnologiile care permit prietenilor să converseze se pot schimba, dar multe rămân aceleași. Apelurile telefonice și scrisorile scrise de mână de acum câteva decenii ar putea părea mai sănătoase decât mesajele de pe WhatsApp sau Messenger de astăzi, dar scopul lor este similar.
Discussion about this post