Singapore a executat, astăzi, o femeie pentru prima dată în ultimii aproape 20 de ani, au confirmat autoritățile. Saridewi Djamani, originară din Singapore, în vârstă de 45 de ani, a fost găsită vinovată de trafic de 30 g de heroină în 2018, transmite BBC.
Ea este a doua persoană condamnată pentru droguri care a fost executată în această săptămână, după compatriotul său din Singapore Mohd Aziz bin Hussain, și a 15-a din martie 2022.
Singapore are unele dintre cele mai dure legi antidrog din lume, despre care spune că sunt necesare pentru a proteja societatea.
Legea din Singapore specifică faptul că pedeapsa cu moartea va fi aplicată oricărei persoane prinse în timp ce face trafic cu mai mult de 500 g de canabis sau 15 g de heroină.
Biroul Central pentru Narcotice din Singapore (CNB) a declarat într-o declarație că Saridewi, care a fost condamnată la moarte la 6 iulie în 2018, a beneficiat de „un proces complet și corect” în conformitate cu legea.
Cea mai înaltă instanță din oraș a respins apelul împotriva condamnării sale la 6 octombrie anul trecut. De asemenea, o petiție de grațiere adresată președintelui a fost respinsă, au precizat autoritățile.
Execuția ei vine la doar două zile după ce Aziz a fost spânzurat miercuri, în urma condamnării sale pentru trafic de 50 g de heroină în 2017.
În aprilie, un alt singaporez, Tangaraju Suppiah, a fost executat pentru trafic de 1 kg de canabis pe care nu l-a atins niciodată. Autoritățile spun că acesta a coordonat vânzarea prin intermediul telefonului mobil.
Miliardarul britanic Sir Richard Branson, a criticat din nou Singapore pentru execuțiile sale, spunând că pedeapsa cu moartea nu este un factor de descurajare a criminalității.
„Traficanții de droguri la scară mică au nevoie de ajutor, deoarece majoritatea sunt intimidați din cauza circumstanțelor în care se află”, a declarat dl Branson pe Twitter joi.
Saridewi a fost una dintre cele două femei aflate în Singapore în rândul condamnaților la moarte, potrivit Transformative Justice Collective, un grup pentru drepturile omului cu sediul în Singapore. Ea a fost prima femeie executată de orașul-stat, de la coafeza Yen May Woen în 2004, a precizat grupul. Yen a fost, de asemenea, condamnată pentru trafic de droguri.
Presa locală a relatat că Saridewi a declarat în timpul procesului său că își făcea provizii de heroină pentru uz personal în timpul lunii de post islamic.
Deși nu a negat că a vândut droguri precum heroină și metamfetamină din apartamentul ei, ea a minimalizat amploarea acestor activități, a precizat judecătorul See Kee Oon.
Autoritățile susțin că legile stricte privind drogurile contribuie la menținerea Singapore ca fiind unul dintre cele mai sigure locuri din lume și că pedeapsa capitală pentru infracțiunile legate de droguri se bucură de un sprijin public larg.
Dar susținătorii pedepsei cu moartea contestă acest lucru.
„Nu există nicio dovadă că pedeapsa cu moartea are un efect unic de descurajare sau că are vreun impact asupra consumului și disponibilității drogurilor”, a declarat Chiara Sangiorgio de la Amnesty International într-un comunicat.
„Singurul mesaj pe care îl transmit aceste execuții este că guvernul din Singapore este dispus să sfideze încă o dată garanțiile internaționale privind utilizarea pedepsei cu moartea”, a mai spus ea.
Amnesty International a precizat că, alături de China, Iran și Arabia Saudită, Singapore este una dintre cele patru țări care au efectuat recent execuții legate de droguri.
Discussion about this post