Există alte culori în afară de roz și cinematografie dincolo de industrie și vedete. Noi românii o știm cel mai bine, pentru că în orice domeniu în care vrem să facem performanță, trebuie să muncim între mult și foarte mult. Este și cazul filmelor, acolo unde tinerii regizori români fac ce pot din resurse proprii. Cad, se ridică, investesc din resurse proprii și învață din ce li s-a predat la facultate, dar și din toată encicopledia vizuală de filme pe care au mâncat-o cu ochii și urechile.
Unul dintre tinerii regizori legați de județul Constanța este Paul Sichigea. El a cofondat Festivalul de Artă din Techirghiol. Dar iată cum a început.
Paul Sichigea, cineast.
„Prima oară am scris și am regizat un proiect de film în 2013. Cu posibilitățile și cunoștințele de atunci, am realizat un scurtmetraj în genul Horror, pe care l-am arătat prietenilor. A fost o experiență frumoasă, așa mi-a rămas în suflet fiindcă va fi mereu prima ecranizare și îmi amintesc cu drag momentele acelea. A urmat o perioadă de studiu, autoeducare, dar nu m-am lăsat mai prejos și am mai filmat câteva proiecte amator, dar deja le consideram exerciții, fie cu camera, fie în materie de scenariu. A urmat primul mediumetraj, îl dusesem în stilistica Neo-Noir și în ciuda atâtor lipsuri, a ieșit ceva interesant la vremea aceea. Am început să cochetez din ce în mai mult cu scenariile Crime și am realizat rapid că asta îmi este înclinația. „Devoram” film după film și umpleam caiete de recenzii și analiză a imaginilor și a regiilor. A fost foarte interesant: nopți și zile încontinuu făcând numai asta”, ne declară Paul.
Și a ajuns cu producția în India, chiar dacă eram obișnuiți ca lucrurile să se întâmple invers.
„A revenit apoi vremea scurtmetrajelor, dar gândurile mă împingeau din nou spre lungmetraj. Așadar, în 2021 am lansat „Șoapte”, un Crime-Drama studențesc, realizat cu sprijinul multor artiști atât de sârguincioși. Este cel mai premiat film al meu de până acum și a ajuns să fie dublat în India, fiind foarte îndrăgit și vizionat acolo.”, spune cineastul.
„Cel mai recent proiect este „La mine”, un scurtmetraj de 28 de minute în care scot în evidență eterna tensiune dintre sistem și artist. Sunt reliefate și perioada aceea atât de grea din pandemie, clinciul dintre tinerii care aleg meserii bănoase versus tinerii artiști care sunt mereu nemulțumiți de neajunsuri. Este o interpretare elegantă al acestor elemente regăsite atât de des în viața cotidiană, mai ales a tinerilor.”
Și dacă vreți să vedeți filmul, aveți AICI un link de YouTube.
Ne vedem la film, acum, în august:
„În 2022 am cofondat Festivalul de Artă din Techirghiol, alături de Doriana Memet, profesor universitar, din dorința de a promova tinerele talente în cinematografie din Dobrogea. Acesta a fost primul meu gând, însă rapid totul s-a transformat într-o multitudine de ramuri ale artei, festivalul aducând acum laolaltă artiști muzicali, creatori de produse handmade, pictori, poeți, fotografi etc. Din lipsa pe care o simțeam acum mulți ani în ceea ce privea sprijinul local al tinerilor creatori de film, am ajuns alături de o echipă extraordinară să realizăm ceva inedit, în primul rând pentru artiști, apoi pentru românii noștri dragi. Acum, Festivalul de Artă din Techirghiolare loc între 24-27 august.”, ne spune Paul.
Discussion about this post