România se află pe locul al treilea în topul ţărilor europene cu cele mai ieftine locuinţe, în timp ce Austria este cea mai scumpă ţară europeană pe acest segment, potrivit unui studiu realizat de o companie de consultanţă.
Preţul mediu pentru o locuinţă în România a fost, anul trecut, de 1.417 euro/mp, în creştere de la 1.266 euro/mp în 2021, cifră care plasează ţara pe locul al treilea după Bosnia şi Herţegovina şi Grecia, conform studiului Deloitte Property Index 2023, realizat pe baza datelor din principalele oraşe din 27 de ţări.
La polul opus, Austria este cea mai scumpă ţară europeană, cu 4.925 euro/mp în 2022, urmată de Germania (4.800 euro/mp), Franţa (4.639 euro/mp) şi Norvegia (4.204 euro/mp). Majoritatea ţărilor au înregistrat creşteri ale preţurilor medii pentru locuinţele noi, în timp ce scăderi au avut loc doar în Regatul Unit (-18,8%), Danemarca (-9,7%) şi Franţa (-0,2%).
Studiul mai arată că un român are nevoie în medie de 6,3 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuinţă de 70 mp, ceea ce plasează ţara pe locul al şaselea în topul accesibilităţii, după Belgia (4,3 salarii anuale brute), Norvegia (4,7 salarii anuale brute), Danemarca (5), Slovenia (5,6) şi Italia (6,2). Ţara europeană cu gradul cel mai mic de accesibilitate dintre cele analizate este Slovacia, unde sunt necesare 14,1 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuinţă nouă, urmată de Cehia (13,3 salarii anuale brute).
Clasamentul oraşelor europene cu cele mai scumpe locuinţe este condus de Paris, cu un preţ mediu de 14.622 euro/mp pentru un apartament nou, urmat de Munchen (11.400 euro/mp) şi Londra (9.163 euro/mp).
În România, cel mai scump oraş este Cluj-Napoca, cu 2.363 euro/mp şi o creştere de 21,8% faţă de anul anterior, în timp ce Bucureştiul ocupă locul al doilea, cu 1.693 euro/mp. Astfel, ţara noastră este printre puţinele state europene în care cel mai scump oraş nu este capitala, alături de Irlanda, unde Cork City este cea mai scumpă localitate, Italia, unde Milano depăşeşte Roma, şi Spania, unde Barcelona ocupă primul loc.
În ceea ce priveşte piaţa chiriilor, Dublin este cel mai scump oraş european, conform datelor disponibile analizate de studiul Deloitte, cu o chirie medie lunară de 32,8 euro/mp. Pe locul al doilea se situează Paris, cu 28,5 euro/mp, urmat de Oslo (28 euro/mp). La cealaltă extremă, Bulgaria continuă să fie ţara cu cele mai mici chirii medii, de 4,6 euro/mp pentru cei care locuiesc în Sofia, urmată de Grecia, unde chiria medie lunară pentru cei din Salonic este de 6,6 euro/mp. România se numără, de asemenea, printre ţările cu cele mai mici chirii. Cel mai scump oraş românesc analizat este Cluj-Napoca, cu o chirie medie lunară de 8,6 euro/mp, în timp ce chiriaşii din Bucureşti plătesc în medie 8,1 euro/mp pe lună.
Ediţia a 12-a a studiului Deloitte Property Index 2023 analizează evoluţia pieţei imobiliare rezidenţiale în anul 2022 în 27 de ţări şi 76 de oraşe. Toate preţurile cuprinse în analiză sunt convertite în euro, pentru a obţine rezultate comparabile.
Discussion about this post