Vesti proaste pentru turiștii care vizitează în această perioadă Complexul Muzeal de Științe ale Naturii de la malul mării! Delfinii din municipiu nu mai susțin reprezentații la Delfinariul din Constanța.
Contractul de colaborare științifică, adiacent celui de salvare semnat în vara anului trecut, a expirat și nu a mai fost reînnoit. Așa că acum deși cei patru delfini ucraineni stau în continuare în bazin, singurii care fac demonstrații sunt Chen Chen și Ni Ni, mamiferele delfinariului din Constanța. Motivul este acela că în momentul de față contractul încheiat cu partea ucraineană a expirat. Și din păcate nu se întrevăd speranțe de reînnoire. De altfel antrenorii ucraineni au fost înștiințați că vor trebui să relocheze mamiferele. Și aici vorbim de cei patru delfini, dar și trei lei de mare.
„Delfinii au venit la noi în baza unui contract de salvare. S-a ajuns la unul de colaborare științifică, care a încetat de drept. Ei sunt campați la delfinariu, pentru ca noi suntem o instituție de profil și avem grija de bunăstarea lor. S-a trimis adresă și notificare pentru relocare în conditii de maximă siguranță”, a declarat Ionuț Nache, director CMSN Constanța.
Așa că acum antrenorii români au fost nevoiți să se adapteze situației. Cei doi delfini deținuți de complexul muzeal oferă spectacole în timp ce ceilalți patru rămân pe marginea bazinului, iar din când mai fac câte un mic giumbușluc pentru care primesc în schimb hrană de la antrenori.
„Demonstrațiile nu au o problemă. Ei erau oricum toți în bazin. Antrenorii sunt cu ei pe lateral mai lucrează cu ei puțin pentru că ei trebuie să primească pește și nu poți să îi ți pe loc fără recompense. Nu stau efectiv pe loc dar demonstrația o susțin Chen Chen si Ni Ni. Ei lucrează la antrenamente împreună, fiecare antrenor cu delfinii lor, nu sunt distrași și nu există o concurență”, a precizat Angelica Curlișcă, director științific CMSN.
„Acum lucrăm numai noi. Ei așa lucrează de 13 ani, sunt obișnuiți. Și o fac bine. În plus, am încercat să îmbunătățim compartamentele și acum o fac mult mai bine. Nu este niciun disconfort nici pentru noi nici pentru delfini”, a menționat Mazilu, antrenor.
Noile schimbări au fost deja observate inclusive de către spectatori, care cred că cei de la Delfinariu ar trebui să găsească o soluție pentru ca cele patru mamifere să rămână în continuare la Constanța.
„Incredibil, foarte frumos. Fascinant. Probabil că ceilalți aduși din Ucraina și s-a lucrat mai puțin cu ei. În plus, cred că ar trebui sa rămână. Sunt mai activi toți și arată mai bine împreună”, a povestit o turistă.
Cei patru delfini si trei lei de mare au ajuns la Constanța anul trecut îmreună cu un intreg staff . Inițial s-a semnat un contract de salvare însă ulterior si unul de colaborare științifică. Acesta a expirat și nu a mai fost reînoit pentru că s au descoperit nereguli, în urma unor verificări făcute de Curtea de Conturi. De altfel această instituție a sesizat inclusiv DNA-ul.
„Nu pot să dau detalii , este o anchetă, s-au cerut de organe unele documente de la sediu care au fost puse la dispoziție”, a mai declarat Ionuț Nache
Pentru moment delfinii rămân în continuare la complexul muzeal, relocarea fiind imposibilă. Ca acest lucru sa fie făcut ar fi nevoie de inchiderea bazinului, iar asta ar atrage pierderi petru institituție.
Discussion about this post