Invazia în curs de desfășurare a lui Vladimir Putin în Ucraina a alimentat temerile că Rusia are în vedere escaladarea războiului într-un conflict mult mai mare. La doar câteva zile după ce a fost promovat de Vladimir Putin, noul general-colonel Andrey Mordvichev a afirmat că nu s-ar opune extinderii frontului dincolo de granițele sale actuale, informează publicația britanică Express.
Temerile legate de escaladarea conflictului au fost mereu prezente de la începutul invaziei din februarie 2022 – în special pentru țările vecine Ucrainei și care au făcut cândva parte din teritoriul sovietic.
Mordvichev a jucat un rol-cheie în Ucraina în calitate de comandant al Districtului Militar Central și al Grupării Centrale a Forțelor Ruse din teritoriile ocupate.
În timpul unei apariții la postul de stat Russia-1, colonelul-general a declarat că ar putea vedea războiul lui Putin durând mult timp și trecând la implicarea altor națiuni europene.
El a spus: „Cred că mai avem destul timp de petrecut. Nu are rost să vorbim despre o perioadă determinată.
„Dacă vorbim despre Europa de Est, ceea ce va trebui să facem, desigur că atunci va fi mai mult timp.”
Întrebat dacă Ucraina a fost o „piatră de hotar” într-un plan mai amplu, generalul a spus: „Da, absolut, este doar începutul”.
Putin a fost acuzat de mult timp că plănuiește să reînvie Imperiul Sovietic, care s-a prăbușit de mult timp, prin reunirea fostelor sale teritorii într-un bloc unificat.
Liderul rus a declarat în repetate rânduri că nu vede Ucraina ca pe o țară independentă și a insistat ca întregul teritoriu să fie adus sub controlul Moscovei.
De asemenea, Putin a afirmat că „operațiunea specială” pe care a lansat-o în urmă cu peste 18 luni a fost o încercare de a împiedica extinderea NATO și de a proteja minoritățile vorbitoare de limbă rusă din Ucraina de „genocid”.
Poziția sa neîntemeiată a alimentat îngrijorările legate de noi operațiuni în Polonia, Moldova, precum și în Letonia și Estonia.
Amenințarea a împins mai multe națiuni est-europene să își întărească apărarea și să contribuie cu un ajutor militar de amploare pentru Ucraina sub formă de instruire și arme.
Și, în loc să convingă Kievul să renunțe la aspirațiile NATO și UE, invazia nu a făcut decât să întărească hotărârea Ucrainei de a adera la ambele.
Finlanda și Suedia, ale căror guverne au rămas ani întregi în expectativă cu privire la aderarea la alianța atlantică, au depus amândouă cereri de aderare la scurt timp după invazie.
Cu toate acestea, capacitatea Rusiei de a extinde conflictul dincolo de granița Ucrainei a fost pusă la îndoială după ce s-a aflat că Putin apelează la aliații săi nord-coreeni pentru a mări stocurile de muniție.
Estimările spun că țara asiatică retrasă și izolată deține zeci de milioane de proiectile de artilerie și rachete care ar putea da un impuls uriaș armatei ruse.
Potrivit sursei citate, oficialii americani se așteaptă ca liderul nord-coreean Kim Jong-un să viziteze Rusia în zilele următoare pentru a încheia cu Putin un posibil acord privind transferul de muniții.
Aceasta ar fi o inversare remarcabilă față de Războiul din Coreea din 1950-53, când Uniunea Sovietică a furnizat Nordului comunist arme și muniții.
Oficialii de la Casa Albă consideră că atingerea de către Moscova a armelor nord-coreene reflectă problemele militare rusești.
Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat că problema calității armelor nord-coreene este o „întrebare deschisă”.
„Spune multe faptul că Rusia este nevoită să apeleze la o țară precum Coreea de Nord pentru a încerca să își consolideze capacitatea de apărare într-un război care se așteaptă să se încheie într-o săptămână”, a declarat Sullivan.
Discussion about this post