Atacurile asupra spitalelor, ambulanțelor și a altor unități sanitare din Ucraina au crescut rapid în ultimele zile, iar țara duce lipsă de provizii medicale vitale, a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citată de Reuters.
Agenția ONU a confirmat luni că cel puțin nouă persoane au murit în 16 atacuri asupra unor unități sanitare de la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie. Nu a precizat, însă, și cine sunt cei responsabili.
O mulțime de imagini cu unități medicale din Ucraina bombardate au făcut zilele astea înconjurul lumii pe internet:
Ofițerul principal de urgență al OMS pentru Europa, Catherine Smallwood, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că numărul a inclus incidente în care ambulanțele au fost rechiziționate în alte scopuri decât asistența medicală de urgență.
„Vom continua să actualizăm aceste cifre. Acestea au crescut destul de rapid în ultimele zile”, a declarat Smallwood.
ONU face eforturi pentru a furniza rapid provizii medicale în Ucraina, unde oxigenul, insulina, echipamentul de protecție personală, articolele chirurgicale și produsele din sânge sunt în criză, a declarat directorul regional pentru Europa, Hans Kluge, în cadrul ședinței de informare.
Aprovizionarea cu oxigen, vaccinurile pentru copii, în special împotriva poliomielitei pe fondul unei epidemii, și expertiza în materie de sănătate mintală se numără printre principalele priorități ale OMS pentru regiune, a spus el.
Într-o declarație separată, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a declarat că țările vecine Ucrainei care găzduiesc refugiați ucraineni ar trebui să îi includă pe aceștia în programele lor de vaccinare împotriva unei serii de boli. Potrivit Reuters, acestea ar trebui să acorde prioritate vaccinării împotriva COVID-19 și a poliomielitei, precum și împotriva rujeolei, deoarece acoperirea actuală de vaccinare este insuficientă pentru a preveni apariția focarelor de rujeolă, a precizat ECDC într-o declarație.
Discussion about this post