Burnout, un fenomen ce ia amploare! Având în vedere mediul extrem de competitiv în care mulţi angajaţi activează, acest sindrom este tot mai răspândit, la ora actuală, în lume. Sindromul burnout reprezintă o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională, produsă de stresul prelungit, cu precădere la locul de muncă, fiind o consecință a dezechilibrului dintre cerințe, resurse și gradul de satisfacție profesională.
Sindromul burnout a ajuns să fie privit ca boala profesională a omului modern. Un fenomen ce a luat amploare, în ultimii ani, la nivel mondial. Acest sindrom constă, aşadar, în epuizarea fizică, emoţională şi mentală, cauzată de expunerea excesivă la situaţii stresante.
Estimările la nivel global arată că aproape jumătate dintre adulţi se simt copleşiti de volumul mare de sarcini de la locul de muncă. Astfel, anumite profesii sunt prediuspuse în mod deosebit la burnout.
“În momentul în care profesezi, într-adevăr este o emoţie şi este un stres foarte puternic, iar dacă mă refer îndeosebi la medici, care au această presiune de a-şi face meseria foarte bine şi ei intră în contact cu foarte multe emoţii şi ar trebui să fie aplatizaţi emoţional pentru a privi obiectiv acel pacient. Toate meseriile despre care am vorbit, şi profesorii, şi avocaţii şi medicii îndeosebi, ei continuă această perfecţionare şi acasă, în timpul lor liber”, declară Roxana Rohan, psiholog
În cazul celor care suspectează că ar putea suferi de burnout, experții recomandă să apeleze la ajutorul unui psiholog sau a unui specialist în Life sau Business Coaching.
Discussion about this post