Vameşii francezi au predat 392 de cranii de primate din specii protejate confiscate aproape zilnic din colete poştale în decurs de şapte luni de către agenţii de pe Aeroportul Internaţional Charles de Gaulle din apropiere de Paris, care denunţă un trafic pe cât de profitabil, pe atât de morbid şi de îngrijorător, transmite AFP, citat de Agerpres.
Craniile, confiscate în perioada mai – decembrie 2022 şi care vor ajunge la Muzeul de Istorie Naturală (MHN) din Aix-en-Provence (sudul Franţei) pentru a fi studiate, provin în principal din Camerun.
Ele urmau să ajungă în Statele Unite, la persoane care caută să le adauge colecţiilor de curiozităţi sau să le ofere drept premii sau cadouri pentru asociaţiile de vânătoare.
„Traficul cu specii protejate este unul dintre cele mai rentabile, după droguri, arme şi fiinţe umane, cu profituri între 8 şi 20 de miliarde de euro în fiecare an”, a declarat Gilbert Beltran, director interregional al vamei din Roissy-en-France, în cadrul unei ceremonii oficiale organizată la sediul instituţiei, descriind acest tip de trafic drept „sordid”.
În spatele lui Beltran, sute de cranii se aflau depozitate pe o masă şi în pungi. Maxilare lungi cu dinţii ascuţiţi de mandril, coarne de antilopă, păsări rare… toate aceste oseminte provin de pe continentul african.
Pe 2 mai 2022, vameşii din Roissy-en-France au descoperit şapte cranii de primate în colete poştale sosite din Africa. La alte verificări au fost găsite zeci de cranii de primate, aproape toate aparţinând unor exemplare din familia Cercopithecus, precum şi câteva cranii de cimpanzei şi de mandrili.
„Aceste primate sunt vânate în primul rând pentru carnea lor. Revânzarea craniilor este un trafic de oportunitate”, a explicat Fabrice Gayet, vameş şi expert în traficul de animale sălbatice. Potrivit spuselor sale, craniile de primate mici se vând cu sume cuprinse între 30 şi 50 de euro, cele de mandril cu 400-500 de euro, iar cele de cimpanzeu cu 800-1.000 de euro.
Unele colete conţin specimene întregi, capete sau membre de primate, care sunt distruse din motive sanitare. Alte specii (vidre, feline sau varani) fac şi ele obiectul traficului. În total, 718 cranii de animale au fost confiscate de vameşi în decurs de şapte luni.
Expertiza arată că acestea sunt primate protejate de Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de floră şi faună pe cale de dispariţie (CITES), sau de Convenţia de la Washington (care reglementează comerţul internaţional a peste 38.000 de specii de faună şi floră ameninţate cu extincţia). Circulaţia acestora este posibilă doar cu autorizaţii specifice. Niciunul dintre coletele verificate nu era însoţit de astfel de autorizaţii.
„Patru sute de cranii confiscate în doar şapte luni, asta sugerează sacrificarea primatelor în aceste păduri care sunt jefuite pentru a satisface colecţionari, în timp ce aceste primate sunt ameninţate cu dispariţia”, a declarat Sabrina Krief, specialistă în primate mari.
După ce a oferit asistenţă la identificarea specimenelor din primele capturi, MHN şi-a exprimat rapid interesul faţă de acestea pentru a-şi îmbogăţi colecţiile şi pentru efectuarea unor lucrări de clasificare.
sursa: Agerpres
Discussion about this post