După invazia Ucrainei, Rusia a trecut la strangularea mass-mediei independente. I-a permis, astfel, televiziunii de stat să domine audiovizualul rusesc, prin emisiuni care promovează neîncetat succesele țării și urmează cu atenție linia Kremlinului.
Chiar și în climatul restrictiv de sub conducerea președintelui Vladimir Putin, Rusia de dinainte de invazie avea încă un peisaj relativ divers în televiziune, ziare și online, transmite publicația independentă rusească The Moscow Times.
Noile reguli draconice ordonate după lansarea operațiunii – care au făcut ilegală calificarea acțiunii militare drept „invazie” sau difuzarea de știri „false” despre aceasta – au transformat scena, mai susțin jurnaliștii independenți din Rusia.
Cei doi piloni ai presei independente din Rusia din ultimii ani – Radio Ecoul Moscovei (Ekho Moskvy) și canalul de televiziune Rain (Dozhd) – și-au întrerupt emisiile, în timp ce accesul la site-urile de știri online pro-opoziție și la principalele rețele sociale a fost blocat.
Schimbările nu lasă „niciun spațiu pentru libertatea de exprimare și de opinie cu privire la război”, a declarat comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic.
Jeanne Cavelier, șefa pentru Europa de Est a grupului pentru libertatea presei Reporteri fără frontiere (RSF), a declarat că un război informațional este în „plină desfășurare” în Rusia.
„Președintele Vladimir Putin are nevoie să pună toate mijloacele de informare pe picior de luptă, pentru a justifica invazia Ucrainei în fața cetățenilor ruși, ascunzând victimele războiului”, a adăugat ea.
Astfel, televiziunea de stat rusă a lăsat televiziunile de știri, „șmechere”, dar agresive, să domine audiovizualul. Astfel, are toate șansele de a modela opinia publică.
Principala emisiune de știri de la Channel One, Vremya (Timpul), o emisiune de seară încă din epoca sovietică, își începe fiecare seară prin a lăuda isprăvile soldaților ruși care au dat dovadă de „eroism și curaj” în luptă.
Cum sunt prezentate știrile la televiziunea de stat?
Nu se face nicio mențiune cu privire la numărul de morți – Moscova a declarat că au murit 498 de soldați, dar surse ucrainene și occidentale susțin că, de fapt, este mult mai mare. Furia occidentală este numită „isterie” și este condamnată „agresiunea” ucraineană desfășurată de „neonaziști”. Cuvântul „invazie” fiind interzis, prezentatorii și reporterii folosesc termenul de „operațiune militară specială în Ucraina”.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky este ținta ironiilor și a întrebărilor privind sănătatea sa mintală, o conferință de presă fiind chiar editată, în încercarea de a arăta că se află într-o stare pe care reporterul o descrie ca fiind „inadecvată”.
Rapoarte frecvente sunt difuzate de corespondentul șef de război al televiziunii de stat ruse, Evgheni Poddubny, care și-a câștigat faima națională în timpul conflictului din Siria și care este încorporat cu trupele rusești în afara Kievului.
Acțiunile Ucrainei „încetinesc înaintarea trupelor rusești, dar nu o vor opri”, a spus el într-un reportaj.
Totodată, un sondaj realizat săptămâna trecută de institutul rus de sondaje VTsIOM – considerat simpatizant al guvernului – a declarat că 71% dintre ruși susțin invazia, iar numărul acestora este în creștere.
„Nu toată lumea din Rusia înțelege ce se întâmplă”, a declarat Kadri Liik, cercetător senior în domeniul politicii la Consiliul European pentru Relații Externe. „Spațiul informațional al Rusiei era deja foarte strâns controlat, iar acum a devenit și mai mult de atât”, a adăugat ea.
Ca în închisoare
Alte emisiuni fac ecoul mesajului programelor de știri, în special cele prezentate de celebrii prezentatori Vladimir Solovyov și Dmitri Kiselyov, ambii aflați pe lista de sancțiuni a UE.
Kiselyov, care chiar și în 2014 a avertizat în mod că Rusia ar putea transforma SUA în „cenușă radioactivă”, prezintă emisiunea săptămânală duminicală Vesti Nedeli (Știrile săptămânii), dar este, de asemenea, director adjunct al televiziunii ruse de stat VGTRK și una dintre cele mai puternice figuri din presa rusă.
„Submarinele noastre sunt capabile să lanseze 500 de focoase nucleare pentru a garanta distrugerea SUA și a tuturor țărilor NATO”, a declarat el după ce Putin a ordonat ca forțele nucleare să treacă la starea de pregătire de luptă.
Unul dintre invitații lui Solovyov la o ediție recentă a emisiunii sale de dezbateri a fost redactorul-șef al canalului internațional de stat RT, Margarita Simonyan, care a susținut că Rusia ar trebui să adopte o abordare similară cu cea a Chinei în ceea ce privește interzicerea accesului la rețelele sociale străine.
„Am permis intrarea în țara noastră – cu ani în urmă – a unei armate străine – am permis înființarea unor baze militare în numele acestui Facebook și lucruri de acest gen. Iar acum suntem surprinși că această armată străină trage în noi”, a spus ea.
În acest climat, cel mai cunoscut ziar independent din Rusia, Novaya Gazeta – al cărui redactor-șef a fost distins anul trecut cu Premiul Nobel pentru Pace – a declarat acum că va elimina de pe site-ul său conținutul arhivat despre Ucraina, pentru a nu intra sub incidența noii legi.
„Sunt în stare de șoc nu doar în legătură cu știrile, ci și cu știrile despre știri”, a declarat Alexei Navalny, opozantul încarcerat al lui Putin, prin intermediul canalelor sale de socializare.
„În curând, voi, rușii, veți avea același acces la informații ca și mine în închisoare. Cu alte cuvinte – nimic”.
Discussion about this post