Peste 400.000 de copii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial vor beneficia de tichete sociale, a anunțat, ieri, premierul României, Marcel Ciolacu. Voucherele, în valoare de 500 de lei sunt pentru preșcolari și elevi care provin din familii cu venituri mici, pentru achiziționarea de rechizite și haine.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat că tichetele vor fi acordate timp de patru ani.
„Acordăm astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, tichete sociale în valoare de 500 lei pentru fiecare copil dintr-o familie cu venituri mici, care merge la grădiniţă şi la şcoală, la cursuri primare şi gimnaziale. Sunt peste 400.000 de copii care vor beneficia de sprijin pentru achiziţionarea de rechizite şi haine. Tichetele vor fi primite anual, timp de patru ani, începând cu anul şcolar 2023 – 2024. Finanţarea va fi de 120 de milioane de euro, este asigurată din fonduri europene şi îi mulţumesc domnului ministru Câciu pentru această iniţiativă”, a spus prim-ministrul, la începutul şedinţei de Guvern.
Prin proiectulde ordonanţă de urgenţă vizează aprobarea Schemei naţionale de sprijin pentru preşcolarii şi elevii dezavantajaţi, prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional 2023 – 2027, în cadrul Programului Incluziune şi Demnitate Socială 2021 – 2027.
Cine sunt beneficiarii și ce condiții trebuie să îndeplinească
a) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare;
b) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar înscrişi în învăţământul de stat primar care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară;
c) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial înscrişi în învăţământul de stat gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.”
Pentru anul școlar 2023-2024, termenul este 26 octombrie
Potrivit Edupedu, ministerul Educației, prin instituţiile aflate în subordine, asigură și transmite, prin intermediul unui canal securizat prin intermediul S.I.I.I.R, către aplicația informatică menționată, pentru anul școlar 2023-2024 până la data de 1 noiembrie 2023 (pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027 în termen de 30 de zile calendaristice de la data începerii cursurilor anului școlar pentru care se acordă sprijinul), baza de date cu preșcolarii și elevii din învățământul de stat primar și gimnazial care conține numele şi prenumele, adresa de domiciliu, codul numeric personal ale acestora, unitatea de învățământ din care provin, nivelul de școlarizare, și datele de identificare ale ambilor părinți sau părintelui singur/ reprezentantului legal sau reprezentanților legali, tutorelui/tutorilor, după caz, numele și prenumele și datele de identificare ale fraților și surorilor minori.
Discussion about this post