Avem în fața ochilor, la magazin atât de multe produse, atâtea culori, brand-uri, sortimente, încât abia ne putem decide ce ar fi în regulă să alegem. Nu spun „bun” să alegem pentru că puține preparate fac bine corpului uman. Revenind, avem această paletă imensă de opțiuni, într-un contrast total față de perioada comunistă, ori de prima parte a anilor 90, însă, nu prea mai avem bani pentru „ofertele” de la supermarket. Asta se întâmplă, pentru că fără să ne dăm seama, mai cu 50 de bani, cu un leu, doi, produsele au ajuns pe nesimțite la niște prețuri egale cu cele din Marea Britanie, spre exemplu. Asta în timp ce salariile crescute ușor au rămas la nivel de România.
„Cartofii, mâncarea săracului s-au scumpit cu 6,7 la sută, din septembrie față de august. Alte țări au redus TVA-ul la aceste produse, în Portugalia la zero, în Polonia la zero. Prețurile ar fi scăzut semnificativ, dacă făceam și noi asta. Mai mult de atât, ai fi și stimulat producția de produse agricole din România. Anul trecut, 13 la sută din exporturile de cereale din Ucraina au venit în România. Suntem țara care a importat cel mai mult cereale din această regiune, în condițiile în care producția noastră a rămas în hangare, în condițiile în care fermierii români se plângeau de un an și ceva că nu mai au piață de desfacere”, explică Adrian Negrescu, analist economic.
În București mai e cum mai e, dar în localitățile cu venituri mici și oportunități de muncă puține, traiul va fi din ce în ce mai greu, cel puțin în următorii doi ani, cred analiștii economici. Deci și Constanța, oraș încă dependent de vară și turism, la capitolul locuri de muncă, intră în această categorie.
Iar semnele care prevestesc o viitoare recesiune sunt mari cât Casa Poporului.
„Statul a ajuns la fundul sacului din punct de vedere financiar și practic în momentul de față caută tot felul de artificii ca să salveze plățile cu salariile, pensiile, toate lucrurile care țin de organizarea și funcționarea Statului Român. Ei, e pentru prima dată după 1989 când statul nu face o rectificare bugetară și apelează la fondul de rezervă. Întrebarea se pune, oare cât de gravă este situația financiară de recurgem la astfel de artificii financiare? Este un lucru la care ministrul finanțelor este dator să ne răspundă, în condițiile în care temerile celor din domeniul financiar sunt că Statul are deja o gaură care depășește șapte la sută din Produsul Intern Brut.”, este concluzia reputatului analist.
Prea scump, prea ca la țară, așa e acum în mediul rural.
„România rurală se duce din ce în ce mai mult spre subzistență. Oamenii vor încerca din ce în ce mai mult să-și cultive în curte ceea ce au nevoie. Dacă se duc la hipermarket-uri sau supermaket-uri, nu reușesc să se apropie de produsele respective. Românii vor ajunge să se ducă la supermarket ca la muzeu. S-a ajuns aici pentru o mare parte din populației, se cumpără la suta de grame, iar prețurile alimentelor vor continua să crească, pentru că nu poți decide din pix care este prețul produselor din import. Nu poți să plafonezi prețurile acolo. Când vor scădea? Poate peste un an, doi. ”, estimează Adrian Negrescu.
Pănă una alta, trebuie să fim cumpătați, de fapt, acesta este semnalul articolului pe care l-ați citit. Nu ne dorim să alarmăm populația, doar s-o punem în gardă, la fel cum și noi, cei ce realizăm acest articol suntem în gardă și noi, la fel ca dumneavoastră suntem oameni de rând. Dacă nu exagerăm cu cheltuielile și știm cât, ce, de unde și cum să cumpărăm, o să trecem cu bine și peste această perioadă a scumpirilor.
Discussion about this post