Numărul infecțiilor respiratorii este în creștere. Peste 82.000 de cazuri de infecții respiratorii au fost raportate săptămâna trecută,la nivel național, cu aproape 20% mai multe față de aceeași perioadă din sezonul trecut.
Și la Constanța cifrele sunt în creștere. Potrivit DSP, în ultima săptămână a lunii Octombrie s-au întregistrat 3409 de IACRS (Infecții acute ale căilor respiratorii) 3409 cazuri de pneumonie și două cazuri de gripă.
Din fericire, multe dintre infecții nu reprezintă niciun pericol, trecând de la sine cu tratament simptomatic.
„Ai febră? Paracetamol. Te doare capul? Ibuprofen sau variante. Te doare gâtul? Ceva din farmacie, să zicem Tantum Verde. Ai diaree? Cărbune medicinal. Ai nasul înfundat? Picături de nas. Farmaciştii vă ajută. Cât timp le faci pe toate astea? Păi, primele 72 de ore de la debutul bolii.” este schema de tratament standard recomandată de medicii de familie.
La asta se adaugă odihnă și hidratare, pentru a permite organismului să lupte cu virusurile.
Cei mai afectați sunt copiii, pentru că nu au încă imunitatea formată, spun medicii.
Cea mai la îndemînă metodă de prevenție rămâne vaccinarea antigripală.
Vaccinurile antigripale conțin fragmente ale virusurilor gripale sau virusuri inactivate care ajută sistemul imunitar să recunoască și să dezvolte o reacție imună împotriva lor. Există patru tipuri de virusuri gripale, fiecare cu mai multe subtipuri și linii. Circulația lor este diferită de un sezon la altul, astfel că vaccinurile administrate în sezonul anterior devin ineficiente. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un nou vaccin antigripal, cu o compoziție diferită, în fiecare an.
Cu cât vaccinarea are loc mai devreme, cu atât mai repede sistemul imunitar poate începe să producă anticorpi – de obicei în aproximativ două săptămâni.
Discussion about this post