În regatul artificial al mall-urilor avem loc pentru o Iesle, însă nu și dorința pentru a avea una. De ce? Haideți să ne uităm la toate târgurile mari de Crăciun! Fie scena cu ieslea lipsește cu desăvârșire, ori este pitită undeva, de parcă organizatorilor le-ar fi și frică să nu se facă de râs cu ea.
Mai repede ajungi în Laponia, decât la scena cu Ieslea, dintr-un târg. Atât de mult îți ia s-o găsești.
Laponia sună fiță, e ceva instagrambil, e bogăție pentru aprecieri virtuale. Ieslea? E prea mică, prea săracă. Poate doar dacă am aveau un filtru special în socialmedia care s-o transforme ca imagine într-un apartment ca pe Mobexpert.
De ce gândim așa? Pentru că așa ne lăsăm păcăliți de zeii comerciali.
Moș Crăciun e cool, tapetat pe sticle cu suc, Grinch e mai cool, pentru că are și un aer de antierou, la început de poveste, iar asta vinde puternic.
Când un om de rând își închide ochii și se gândește la Crăciun, vede o masă plină, dulciuri, un brad tăiat din pădure și îndesat într-o sufragerie meschină, chiar și la dimensiuni mari, îl vede pe Moș Crăciun, alcool cât cuprinde și cam atât.
Simplul fapt că prima imagine care ne vine în minte, când vorbim despre Crăciun, nu este legată de Iisus Hristos și Maica Domnului, este ceva mai mult decât trist. Este parcă rezumatul poveștii erei consumerismului, când valoare are doar ce vinzi sau cumperi, de la magazin, iar ambalajul devine mai important decât conținutul. Formele nu mai necesită fond, pentru că ele par a fi chiar fondul în sine.
Este mai cool să te hăhăiești și să povestești rudelor cum ai avut indigestie, de la cât ai mâncat, decat să mergi la biserică. Mare atenție, sunt oameni care își fac timp pentru biserică atunci când sunt celebrați anumiți sfinți (iar asta e bine) dar fix când se naște Dumnezeu, nu merg.
Hai s-o spunem altfel: Sfinții au devenit sfinți pentru Dragostea lor față de Dumnezu, iar noi mergem la zilele lor, dar nu și la ziua Celui care i-a făcut pe ei sfinți. Vedeți cât de absurd e?
La televizor o să vezi o mie de știri despre ce hoteluri și vile exclusiviste aleg românii care își fac sărbătorile la munte, cum arată sufrageria și bradul unei vedete, etc, etc.
Ne place luxul și fugim de ideea de Iesle, pentru că nu vrem să fim asociați cu ea. Ni se pare așa săracă.
Pe scurt, nu am învățat nimic de la Iisus, de la Cel care a transformat spinii în cea mai mare coroană din lume și ieslea cu animale într-un castel și fânul în care a stat, într-un pat de regal.
Când în mijlocul târgurilor de Crăciun vom pune ieslea și când vom face ca Iisus Hristos să se nască în ieslea inimii noastre (citat din părintele Teologos, de pe Muntele Athos,), atunci îl vom vedea pe Dumnezeu, în momentul în care vom rosti cuvântul Crăciun, iar acesta se va traduce automat, în mintea noastră, ca Nașterea Domnului.
(Sursa imagine: ziarmm.ro) Ieslea unde S-a născut Iisus Hristos.
Discussion about this post