Turiștii care vor ajunge vara viitoare pe litoral, se vor putea bucura de o plajă nou-nouță. La Agigea, în locul în care pe vremuri făcea băi de soare Gheorghe Gheorghiu Dej, acum vor putea face plajă și turiștii. Totul, după ce în urma procesului de largire, zona a câștigat aproape 12.000 de metri pătrați de nisip. În aceste condiții, este de așteptat ca și în localitate să apară noi locuri de cazare, iar autoritățile să facă demersuri pentru ca aceasta să devină stațiune.
Plaja din Agigea face parte din Lotul 4, iar lucrările au demarat la începutul lui noiembrie. Zona era una extrem de erodată, iar malul de pământ de asemenea fusese și el foarte afectat de tot ce a însemnat fenomenul de eroziune costieră. Asa ca mai întâi a fost realizată o protecție a malului și au fost construite 4 diguri, dar și o apărare de mal de 1200 de metri. Ulterior, a fost amenajată plaja nouă. Și tot aici va fi plantat și primul recif artificial destinat unei specii de moluște din Marea Mediterană.
“Această plajă a fost exstinsă în noiembrie și este în forma ei finală, cu excepția unui drum ce va fi nivelat. Sunt 90.000 de metri cubi de nisip, 180.000 de tone. Are o adâncime de 80 de metri și o deschidere de 100 de metri. Înainte, era o plajă de doar câțiva metri lățime. Plaja această a fost necesară pentru a proteja malul din spate care era erodat continuu”, declară Marius Stamate, constructor.
“Innisiparea s-a produs pe o suprafață pe 11.000 de metri pătrați, s-a creat o priveliște deosebită și siguranță sporită pentru turiștii care vor face plajă în această zonă”, completează Hristu Uzun, director general ABADL.
Pentru investitorii din zonă, apariția noii plaje este un avantaj, pentru că de multe ori, vara, turiștii erau nevoiti să plece de pe plaje ca să vină să mânânce celebrele preparate pescărești. Acum, de la plajă și până la restaurant sunt doar câțiva metri distanță.
“Plaja exista, dar era destul de mică, acum s-a facut o plajă mare, diguri noi, ceva adăpost, chiar va fi frumos. Acest dig, pe mine mă avantajează, mi-am securizat proprietatea, iar plaja este ok pentru turiștii care veneau în zonă și acum coboară direct pe plajă”, declară Matei Datcu, proprietarul unei cherhanale.
Iar pentru autorități, este o sansă în plus pentru ca localitatea să se transforme cât mai curând în stațiune. În zonă, au apărut deja spații de cazare, de asemenea au fost deschise mai multe restaurante, astfel că o plajă cu facilități este mai mult decât necesară.
“Această investiție era necesară pentru comunitatea din Agigea. Pentru noi, este nemaipomenit, s-a creeat o plajă turistică și care va deservi atât locuitorii cât și oaspeții, musafirii. Este greu să ne gândim la ideea de stațiune, dar va fi o suprafață generoasă de plajă care se va naște în continuare spre Eforie și vom avea un plus valoare pentru ce înseamnă turism pe litoralul Mării Negre”, declară Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea.
La Agigea, pe vremuri, exista o plajă amenajată cu toate facilitățile necesare, precum cabine de schimb sau dușuri. Zona fusese amenajată la solicitarea lui Gheorghe Gheorghiu Dej care venea frecvent aici si făcea băi de soare. Cu timpul a fost însă lăsată de izbeliște, iar marea a mâncat încet încet din mal, până când a mai rămas doar un petec de nisip.
Discussion about this post