Gerul afectează păsările și animalele din Microrezervație! Îngrijitorii iau măsuri suplimentare pentru a le asigura hrana și confortul necesar.
La malul mării, gerul pare să fie zilele acestea principalul dușman al oamenilor. Și nu doar al lor ci și al păsărilor și animalelor aflate în microrezervația Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Fără ajutorul oamenilor, multe dintre ele nu ar trece peste această perioadă așa că angajații s-au mobilizat și le-au refăcut adăposturile iar meniul a fost și el suplimentat. Specialiștii spun că animalele și păsările au nevoie de atenție specială în perioada rece.
Noaptea trecută mercurul a scăzut în termometre până la -7 grade celsius. În aceste condiții, animalele sau păsările care nu sunt îngrijite corespunzător pot avea de suferit iar unele ajung să și moară. La Microrezervația din Constanța, angajații s-au mobilizat deja iar adăposturile au fost căptușite cu paie. Acestea le asigură căldura necesară iar uneori se mai și hrănesc din ele.
„De ceva zile ne-am luat măsurile necesare pentru protejarea speciilor de păsări și mamifere. Am făcut rezerve considerabile de hrană, cereale, fân și lucernă, paie pe care să le băgăm în adăpost pentru a le oferi confortul termic de care au nevoie”, a precizat muzeograful Raluca Grigore.
Broaștele țestoase de uscat hibernează până când temperaturile vor atinge 17 grade Celsius. Până atunci au fost acoperite cu paie de îngrijitori, să le fie cald.
Totodată, meniurile au fost adaptate acestei perioade. Sunt mai bogate în proteine şi includ mai multe fructe şi legume.
Îngrijitorii au luat luat măsuri astfel încât şi necuvântătoarele din ţarcuri, şi papagalii de la Microrezervația din Constanța, să treacă fără probleme de perioada rece. Cei mai sensibili sunt papagalii exotici. În clădirea în care pot fi admirați, geamurile au fost închise și au fost montate calorifere electrice pentru a putea fi menţinută o temperatură constantă de 18 grade Celsius. Lacul din incinta Microrezervației are sursa de apa din izvoarele geotermale ceea ce face ca acesta să nu înghețe în totalitate niciodată iar asta le permite păsăsrilor să găsească hrană și loc de refugiu.
Sunt însă și specii care se adaptează singure la condițiile nefavorabile și sunt capabile să își gasească hrană inclusiv sub zăpadă.
„Sunt specii care se adaptează, iepurii, cervidele care au blană de iarnă cu două straturi, unul mai dens la nivelul pielii și un fir mai aspru la suprafață ce permite reglarea temperaturii corpului. O altă adaptare este cautarea hranei sub zăpadă. Își pot asigura hrana în condiții extreme fară să își facă provizii, cum fac veverițele”, spune Veronica Antone, șef secție Microrezervație.
Din cele peste 400 de exemplare de la Microrezervația din Constanța, mai bine de jumătate au nevoie de îngrijire mai atentă în sezonul rece.
Discussion about this post