Vești îmbucurătoare pentru agricultori. Anul 2023 a adus o creștere seminificativă în importurile și exporturile sectorului agricol, dar și o cerere mare pentru servicii de transport specializate. În cazul sectorului agricol s-a înregistrat o creștere de 30% în cererea pentru transportul de mărfuri specifice agriculturii, incluzând îngrășăminte și utilaje agricole.
Deși anul anterior a fost unul destul de nefast pentru producția de vin, în România s-au produs nu mai puțin de 4,4 milioane de hectolitri de vin. Astfel, țara noastră și-a consolidândat poziția a șase în topul celor mai mari producători de vin din Europa.
De asemenea, anul trecut, România a exportat volume importante de produse cerealiere către destinații din afara Uniunii Europene. De pildă, Egipt, Iordania și Algeria sunt statele din afara UE în care țara noastră a exportat cele mai multe cereale. Numai exporturile către Egipt au adus în țară aproape 600 de milioane de euro și astfel România s-a clasat, anul trecut, în primele trei locuri ca exportator de grâu către Maroc, cu circa 357.000 de tone livrate către statul african.
Firmele din domeniul agricol s-au pregătit din timp pentru a face față unui an caracterizat de secetă extremă, mărind astfel cererea pentru servicii de transport. Între timp, producătorii de ţigări, carne şi ulei de floarea-soarelui au făcut împreună exporturi cumulate de aproximativ 460 de milioane de euro. Cu toate acestea, printre mărfurile care au beneficiat de cel mai intens flux de export se numără vinul și cerealele.
Discussion about this post