„Infernul” lui Dante Alighieri, ilustrat de Marcel Chirnoagă, este titlul primului eveniment expozițional pe care Muzeul de Artă din Tulcea îl vernisează pe 18 martie. Expoziția include cânturi și panouri explicative ce însoțesc toate cele 21 de ilustrații ale Infernului lui Dante, realizate de către Marcel Chirnoagă, care de-a lungul vieții sale a excelat în pictură, sculptură, gravură și desen.
„Gravurile lui Chirnoagă ne poartă, asemenea lui Dante, într-o călătorie imaginară spre centrul pământului, trecând prin aproape toate cercurile Infernului. Devenim astfel părtași ai drumului închipuit prin lumea celor damnați și suntem invitați să reflectăm la propria existență și locul pe care fiecare privitor și l-ar revendica sau asuma”, a subliniat Alice-Georgiana Fănaru, cercetător științific și realizatoare a expoziției, alături de Ana-Maria Dincu, conservator în cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” (ICEM) Tulcea.
Lucrările expuse fac parte din patrimoniul grafic al muzeului și sunt astfel incluse în seria de expoziții intitulată „Arta din depozit”. Textele folosite provin din traducerea lui George Coșbuc.
Cunoscutul grafician român Marcel Chirnoagă a ilustrat în 21 de lucrări realizate în tehnici specifice gravurii, acvaforte și acvatinta, cele mai importante aspecte ale Infernului lui Dante Alighieri, prima parte a „Divinei Comedii”, alegorie în versuri redactată începând cu anul 1306.
Discussion about this post