Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că numărul cazurilor de viroze respiratorii va reveni la normal până la sfârşitul lunii februarie, dar până atunci va mai exista o uşoară creştere. Constanța se află, de mai multe săptămâni, în topul județelor când vine vorba de îmbolnăvirile de gripă sau infecții respiratorii, iar numărul pacienților cu gripă și infecții acute ale căilor respiratorii superioare care ajung la Spitalul de Boli Infecțioase s-a dublat, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
„Va mai exista o uşoară creştere faţă de săptămâna precedentă, după care numărul de cazuri va începe să scadă pentru că avem experienţa fiecărui an, iar aceste vârfuri ale numărului de cazuri sunt cam de trei săptămâni.(…) Opinia mea este că până la sfârşitul lunii februarie vom reintra în normal în ceea ce priveşte numărul de cazuri de viroze respiratorii”, a declarat Rafila, astăzi, la Institutul „Marius Nasta”.
La Constanța -au înregistrat, în cea de-a treia săptămână a acestui an, 4.817 infecţii ale căilor respiratorii superioare, 968 de pneumonii şi 416 gripe. În realitate, însă, numărul lor este cu mult mai mare, trendul fiind ascendent în ceea ce privește cazurile de gripă și viroze respiratorii, menționează Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanța.
Acesta a explicat că incidenţa virozelor respiratorii la nivel naţional se măsoară săptămânal şi se compară numărul de cazuri cu o medie multianuală, iar dacă se înregistrează timp de trei săptămâni consecutiv o depăşire a mediei multianuale se poate declara stare de urgenţă epidemică.
„Aşa s-a întâmplat şi anul trecut, nu este nimic senzaţional în chestiunea aceasta, doar că unităţile sanitare trebuie să fie pregătite pentru un număr mare de pacienţi. Trebuie să limităm, în măsura în care acest lucru afectează sau ar putea să afecteze starea de sănătate a angajaţilor sau a pacienţilor, circulaţia în spitale. Asta nu înseamnă că se interzic total vizitele, dar fiecare manager ia măsura pe care o consideră necesară în funcţie de situaţia epidemiologică locală. Mai mult, trebuie să putem oferim medicaţia antivirală acolo unde este necesar şi ne preocupă acest lucru. Verificăm în permanenţă stocurile de antivirale. (…) O să facem o teleconferinţă cu directorii direcţiilor de sănătate publică, dacă se ajunge în situaţia în care să avem o urgenţă de natură epidemică din punct de vedere al gripei, încât să avem măsuri coordonate la nivel naţional”, a adăugat ministrul Alexandru Rafila.
Discussion about this post