Medicamentele expirate și cele neutilizate sunt socotite deșeuri periculoase, deoarece ele pot polua apa și solul cu substanțele conținute, iar reziduurile farmaceutice pot ajunge, prin intermediul hranei, în organismul uman. Înainte, acestea se returnau farmaciilor, însă cele mai multe nu le primeau pe motiv de birocrație, dar și pentru că prețurile pentru distrugerea lor sunt foarte mari.
Medicamentele expirate și nefolosite pot fi colectate în puncte special amenajate în curțile spitalelor, publice sau private, de la 1 ianuarie 2024. Asta pentru că acestea sunt considerate deșeuri periculoase, iar aruncarea lor la gunoi poate duce la poluarea apelor și a solului, în final, oamenii ajungând să consume prin intermediul hranei antibiotice, dar şi hormoni, citostatice sau antidepresive.
Legislația spune că medicamentele expirate pot fi duse la farmacii, în vederea eliminării, însă acestea nu sunt obligate să primească pastilele, iar dacă le acceptă, procedura nu e una simplă.
„Sunt unele farmacii care primesc, altele care nu primesc pentru că sunt costuri suplimentare, depinde de poziția fiecăruia. Deocamdată, această preluare de către farmacii a medicamentelor expirate de la populație nu este uniform rezolvată, de aceea este nevoie de o lege cu precizări foarte clare în acest sens. Fiecare farmacie are obligația să aibă un contract cu un operator economic care să fie apt pentru a transporta, a depozita, a distruge deșeurile, inclusiv medicamentele, dar această obligație se referă în primul rând la deșeurile proprii, la medicamentele expirate în farmacia respectivă”, transmiteau, la începutul anului, reprezentanții colegiului farmaciștilor.
Se estimează că anual 1.500 de tone de medicamente expirate ajung la gunoi sau în sistemul de canalizare. Doar o mică parte din aceste medicamente ajung la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, singura instituție autorizată să le distrugă, respectiv peste o tonă de medicamente expirate și peste 500.000 de ambalaje, anual.
În țări precum Germania, Italia, Portugalia şi Ungaria, deșeurile medicamentoase sunt predate farmaciilor sau medicilor de familie, în mod obligatoriu.
Un studiu arată că în 65% dintre apele curgătoare, printre care și Dunărea, nivelul a 14 dintre cele mai comune antibiotice depășeste chiar și de 300 de ori limitele maxime admise.
Discussion about this post