Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei este sărbătorită, în fiecare an, pe data de 24 martie și reprezintă un prilej de a face cunoscute acțiunile, măsurile și resursele concentrate pentru întărirea capacității de tratare și prevenție a tuberculozei, obiectivul final fiind eradicarea acestei maladii.
Tuberculoza este o afecțiune contagioasă, potențial fatală dacă este netratată, care afectează de obicei plămânii, deși poate afecta aproape orice organ din organism. Aceasta este considerată boala sărăciei și continuă să facă ravagii la nivel mondial, în ciuda tratamentelor tot mai intensive care au ca scop lupta cu formele active și pasive ale afecțiunii. Cele mai multe infecții sunt latente, iar statisticile transmit că până la o treime din populația planetei a fost infectată.
Ministerul Sănătății derulează, în prezent, un proiect amplu – „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”. În parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și Fundația Romanian Angel Appeal beneficiază de un pachet de măsuri de asistență tehnică internațională și națională.
Va fi evaluată și revizuită Strategia Națională de Control a Tuberculozei în România 2015 – 2020, dar și extinsă până în 2030. Va fi propusă, printre altele, reducerea mortalității prin TB cu 60% până în 2025 și cu 80% până în 2030 față de anul 2018, transmite Ministerul Sănătății.
De asemenea, sub sigla Stop TB România se va derula, în această săptămână, o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la tuberculoză, alături de autorităţi locale şi judeţene din 28 de judeţe care vor ilumina clădiri emblematice în roşu, culoarea-simbol a luptei împotriva tuberculozei.
Tot în cadrul proiectului, Ministerul Sănătății desfășoară o colaborare cu organizații non-guvernamentale pentru servicii sociale de sprijin, precum cele de intervenție în stradă pentru persoane fără adăpost, persoane cu diferite adicții, victime ale violenței în familie sau victime ale dezastrelor naturale.
Totodată, Ministerul Sănătăţii derulează un program amplu de screening pentru tuberculoză la nivel naţional. Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” se axează pe prevenirea observarea și diagnosticul tuberculozei, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile precum persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane dependente de alcool, de droguri sau de alte substanţe toxice, dar și persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.
Discussion about this post