Dosarul tragediei de la 2 Mai s-a reluat astazi, cu Vlad Pascu în boxa acuzaților. Şedinţa de judecata a început la ora 10, iar noua judecătoare din dosar a pus în discuţie la acest termen probele solicitate de părţile civile. Tot astazi, s-a analizat cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei, depusă în scris de avocaţii familiei Olariu. Instanța a rămas în pronunțare pentru data 14 iunie. Vlad Pascu este acuzat și judecat pentru ucidere din culpă, însă familiile victimelor vor schimbarea în omor calificat.
Vlad Pascu a ajuns, din nou, față în față cu părinții celor doi tineri uciși în accidentul de la 2 Mai, la Judecătoria Mangalia. A fost adus la instanță cu duba poliției, îmbrăcat în sacou bleumarin și cămașă vișinie, și a ascultat pentru prima oară mărturiile tinerilor răniți și pe cele ale părinților celor uciși, din boxa acuzaților. Noua judecătoare a analizat astăzi cererea de schimbare a încadrării juridice din ucidere din culpă în omor calificat, depusă de familiile victimelor, însă nu a luat o hotărâre în acest caz.
“Noi speram să încerce să schimbe, speram; oricum, a ramas în pronunțare. Spre deosebire de cealaltă ședință, a fost… nu există termen de comparație, a fost mult mai bine. Am putut vorbi liber, fără să ne mai pună întrebări incomode sau să zicem stupide”, a precizat Livia Dragomir, mama Robertei
“Eu continui să cred că el s-a urcat conștient la volan și că a fost omor calificat și nu ucidere din culpă. Vlad Pascu să-și primească pedeapsa pe care o merită exact, nu pentru ucidere din culpă, pentru omor calificat și să se facă dreptate, să-și primească pedeapsa cel putin 15 ani”, a completat Valentin Olariu.
Cătălin Dragomir, tatăl fetei ucise între Vama Veche şi 2 Mai, a declarat că are dubii legate de modul în care a fost instrumentat dosarul.
„Din declarațiile martorilor, cum că a circulat cu 102km/h, e exclus. După socoteala mea e 163 km/h. La 102 km/h nu rupi un om în două”, a spus Cătălin Ştefan Dragomir.
După această declarație, mama lui Sebastian, tânărul ucis în accident, a ieșit din sala de judecată. Femeii i s-a făcut rău și a avut nevoie de un calmant ca să se liniștească.
„Am iesit sa m-adun…este o fraza pe care nu vreau s-o aud ;i cred ca v-ați dat seama care este; pur si simplu, creierul, corpul meu nu m-ascultă, când aud aceasta fraza. Nu mă pot conentra și de aceea prefer să o evit sau să n-o aud, ce să mai”, a mărturisit Mihaela Olariu, mama lui Sebi.
Vlad Pascu, care a condus cu viteză mare într-o curbă periculoasă în plin sezon estival, după ce se drogase, a intrat cu mașina într-un grup de tineri în apropiere de localitatea 2 Mai, anul trecut în august. Doi tineri studenți, Roberta Dragomir și Sebastian Olariu au fost omorâți de mașina lui Vlad Matei Pascu, iar alți trei tineri din grupul lor au fost răniți.
„Uitându-ne din nou, a o suta oară pe acele imagini din fața unității militare, părea la momentul respectiv că Vlad Pascu nu avea ce să caute în afara spatiului carosabil. Mașina nu a pierdut-o de sub control, se arată foarte clar în expertiză, și-am ridicat și eu aceasta problemă: ‘De ce nu credem c-ar fi săvârșit fapta asta cu intenție directă?”, a declarat Adrian Cuculis, avocatul familiei Dragomir.
Surse judiciare din interiorul dosarului spun că familiile tinerilor uciși, precum și cei trei răniți, cer daune morale și materiale de cel puțin 33 de milioane de euro, sumă pe care o va plăti inițial Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, urmând ca apoi această asociație să se îndrepte împotriva inculpatului, în cadrul unui proces civil.
„Avem posibilitatea aceasta ca în cursul judecății, sau ulterior judecății, sau între fond și apel, să achităm toate aceste cheltuieli solicitate de către apărare”, a spus Adrian Bendeac, avocatul lui Vlad Pascu.
Cum Vlad Pascu era major la momentul comiterii faptelor, iar răspunderea penală este personală, daunele vor fi plătite din banii sau din valorificarea bunurilor acestuia, în măsura în care vor fi identificate. Cu alte cuvinte, nu există pârghii juridice pentru a obliga familia lui Vlad Pascu să plătească despăgubirile în locul acestuia. Următorul termen este 14 iunie, atunci când instanta se va pronunța asupra solicitării de schimbare a încadrării juridice. Dacă aceasta se va modifica, atunci dosarul va ajunge la Tribunalul Constanța.
Discussion about this post