“Timpul trece, leafa merge, noi cu drag… sfătuim”… În luna națională a informării cu privire la efectele consumului de alcool, pe principiul… non-sensului, autoritățile locale se laudă, într-un comunicat de presă, că i-au informat pe cetățeni cu privire la consecințele acestui obicei, dar nu în zonele unde se strâng ciorchine tinerii care își fac creierul să tresalte cu vreun cockteil, nici prin parcuri sau în zonele înțesate de terase, ci… la căminul de bătrâni.
“Seniorii de la Căminul pentru persoane vârstnice din Constanța au participat ieri la o activitate organizată de Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța cu tema „Efectele negative ale consumului excesiv de alcool”. În cadrul întâlnirii, reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Constanța a oferit rezidenților informații importante cu privire la consecințele consumului de alcool. De asemenea, participanții au primit și mai multe pliante informative”, a transmis Primăria Constanța.
Seniorii au stat și au ascultat, doar musafirii au venit în casa lor. Iar problema e una reală, nu e loc de negare. Consumul nociv de alcool contribuie la 3 milioane de decese în fiecare an la nivel global este responsabil pentru 5,1% din povara globală a bolii. Doar că nu prea pare că bunicile din poza atașată comunicatului să facă parte din grupul țintă al campaniei.
Consumul de alcool, asociat cu aproximativ 200 de boli
Consumul de alcool reprezintă principalul factor de risc pentru mortalitatea prematură și invaliditatea în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani. În lume, aproximativ o treime dintre decesele tinerilor de 11-15 ani se produc prin accidente rutiere din cauza alcoolului.
Consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli și poate cauza accidente, traumatisme, accidente de muncă, violență. De asemenea, este asociat cu scăderea stimei de sine, depresie, anxietate, tulburări de comportament, risc de sinucidere. Afectează memoria, atenția, judecata, alterează capacitatea de a lua decizii.
Foarte expuși sunt tinerii. Conform studiului YRBSS (Youth Risk Behavior Surveillance System) desfășurat în anul 2022 prin Institutul Național de Sănătate Publică, 6 din 10 liceeni din România (15-18 ani) au raportat că au consumat alcool cel puțin în una-două zile, în ultimele 30 de zile și mai mult de două treimi din liceenii din România (15-18 ani) au declarat că au consumat alcool.
Discussion about this post