În această perioadă, dacă vă plimbați pe Bulevardul Mamaia din Constanța s-ar putea să vedeți copaci cu bucăți mari de scoarță care se desprind, lăsând trunchiul și crengile acestora, goale. Fenomenul este specific platanilor orientali și nu înseamnă că arborele nu este sănătos. La sfârșitul lunii iunie, arborii trec prin schimbări de creștere, tocmai de aceea, pe trotuare vom întâlni bucăți și chiar grămezi de scoarță.
Platanii de pe Mamaia pot fi confundați cu arțarii, dar sunt copaci sicomori și, ca toți sicomorii, „își aruncă” coaja în bucăți neregulate.
Platanus orientalis sau platanul oriental este un arbore foios de mari dimensiuni, care crește până la peste 30 de metri, fiind cunoscut pentru longevitate și coroana bogată. Toamna frunzele sale de un verde intens se pot schimba în roșu sângeriu, chihlimbar și galben.
Modul în care funcționează scoarța poate fi comparat cu fenomenul pielii care se exfoliază și se îndepărtează pe măsură ce copacul se extinde, ceea ce este destul de unic, spun specialiștii.
Acest tip de arbori este o alegere populară pentru marile orașe, fiind sunt foarte rezistenți în condiții urbane.
Copacii se descurcă bine cu poluarea aerului și solurile compacte și sunt oarecum rezistenți la secetă. Au o structură frumoasă și nu necesită multă tăiere sau întreținere. Au o creștere rapidă, câștigând câțiva metri înălțime în fiecare an, cu ramuri lungi curbate și frunze care seamănă cu frunzele de arțar.
Copacii adaptabili pot face față verilor fierbinți, atâta timp cât solul este umed și iernilor reci și aspre. Le place mult soare și soluri bine drenate și pot trăi până la 400 de ani.
Discussion about this post