Azorubina, cunoscut și sub denumirea de Carmoizina-E 122, aditivul roşu, pe care îl întâlnim din plin în dulciurile, jeleurile, budincile și înghețata din România, este interzis în Japonia și alte trei țări europene. Pentru copii, acest aditiv consumat în cantități excesive poate cauza probleme grave, afectând negativ dezvoltarea acestora.
„Alura Red-E 129 poate produce alergii sau reacții de intoleranță care se manifestă prin: iritație digestivă cu tulburări dispeptice, erupții cutanate, amețeli, cefalee, greață”, informează Paul Anghel, director general la Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană (ANPC).
Azorubina nu se recomandă celor care suferă de tulburări astmatiforme, iar la astmatici, poate produce crize de bronhospasm.
Persoanele care manifestă o sensibilitate crescută față de compușii azoici, pot consuma produse care conțin acest aditiv cu prudență.
Cu toatea acestea, Carmoizina-E 122 a ajuns să fie interzis în Japonia, Suedia, Austria, Norvegia.
Aditivul alimentar E 122, poate fi regăsit în mai multe produse decât ne-am fi închipui, precumî:
- brânză topită aromatizată,
- fructe și legume uscate, în conservele de legume roșii,
- fructe și legume în oțet, ulei sau saramură, în conservele de legume roșii,
- fructe și legume conservate în cutii sau borcane, conservele de legume roșii,
- preparate din fructe și legume, cu excepția compoturilor, conservele de legume roșii,
- gumă de mestecat,
- decorațiuni, învelișuri și umpluturi,
- pește și produse de pescărie prelucrate, inclusiv moluște și crustacee, numai pastă de pește și pastă de crustacee, numai crustacee semipreparate,
- produse aromatizate pe bază de vin, astfel cum sunt definite in Regulamentul (CEE) nr. 160/91,
- băuturi aromatizate pe bază de vin.
Acești aditivi/coloranti pot afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora, după cum se menționează pe ambalaj.
Discussion about this post