Schimbările climatice duc la creşterea temperaturilor pe planetă în timpul zilei, dar şi în timpul nopţii. Potrivit unei analize ştiinţifice publicate joi, numărul nopţilor cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius a crescut considerabil pentru circa o treime din populaţia mondială, situaţie care are consecinţe asupra sănătăţii oamenilor, informează AFP.
Temperaturile nocturne ridicate pot deveni periculoase întrucât nu permit corpului uman să se răcorească şi să-şi revină după căldura din timpul zilei.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă menţinerea unei temperaturi ambientale de 24 de grade Celsius sau mai puţin pe perioada nopţii – limită peste care somnul devine inconfortabil şi poate avea impact asupra sănătăţii persoanelor vulnerabile (bebeluşi, vârstnici sau bolnavi cronici).
Studiul, realizat de Climate Central, un grup independent de oameni de ştiinţă şi de specialişti din domeniul comunicării pe teme climatice, a comparat media anuală a nopţilor călduroase din perioada 2014-2023 cu o lume ipotetică, care nu este afectată de schimbări climatice de origine umană, pe baza unei metodologii peer reviewed care utilizează modele integrând date istorice. Astfel de date pot fi heteroclite şi câteodată lacunare în anumite ţări, motiv pentru care cercetătorii au ales o lume alternativă în care singurul lucru care s-a schimbat este cantitatea de carbon din atmosferă.
Studiul a concluzionat că, în decursul ultimilor 10 ani, circa 2,4 miliarde de persoane s-au confruntat cu cel puţin două săptămâni suplimentare de nopţi cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius în comparaţie cu o lume neafectată de schimbări climatice.
Trinidad şi Tobago, stat din Caraibe, s-a confruntat cu cea mai mare creştere medie dintre toate ţările, cu 47 de nopţi suplimentare anual cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius. Oraşul indian Bombay s-a confruntat cu două nopţi suplimentare de nopţi călduroase.
„Temperaturi nocturne mai ridicate, în special în perioadele calde ale anului, pot compromite somnul şi reduce recuperarea fizică de după temperaturile diurne ridicate, situaţie ce poate avea consecinţe în cascadă asupra sănătăţii”, a comentat pentru AFP Nick Obradovich, cercetător-şef la Institutul Laureate pentru cercetare cerebrală, cu sediul în Statele Unite.
Pragul de 25 de grade Celsius ”nu este o valoare absolută sub care sănătatea este bună, iar peste, sănătatea se deteriorează”, ci provoacă consecinţe variabile de la persoană la persoană, mai ales dacă temperaturile ridicate sunt însoţite de umiditate, ceea ce creează câteodată condiţii care pot deveni mortale, a adăugat acest om de ştiinţă care nu a participat la studiu.
Mai multe studii au arătat că temperaturi nocturne de peste 25 de grade Celsius deteriorează calitatea şi durata somnului – vital pentru funcţionarea organismului – şi cresc riscul accidentelor vasculare cerebrale, problemelor cardiovasculare şi mortalitatea, în special în cazul persoanelor vârstnice şi a celor cu venituri reduse.
Sursă: Agerpres
Discussion about this post