De la începutul anului, 15 recorduri de temperatură au fost doborâte la nivel global, iar cel puțin zece țări au înregistrat peste 50 de grade Celsius. Schimbările climatice sunt responsabile atât de caniculă, cât și de fenomenele meteorologice extreme, arată o analiză a jurnaliștilor britanici de la The Guardian.
Expertul în probleme climatice Maximiliano Herrera a arătat că, pe lângă cele 15 recorduri globale de temperatură, de la începutul acestui an, alte 130 de recorduri naționale lunare au fost, de asemenea, depășite, din Arctica și până în Pacificul de Sud. Datele sunt arhivate de Organizația Meteorologică Mondială (OMM). Herrera a declarat că numărul de recorduri din primele șase luni ale anului este fără precedent.
„Această multitudine de evenimente cu caniculă extremă depășește orice s-a văzut sau chiar s-a crezut posibil înainte. Perioada februarie – iulie 2024 a depășit numărul de recorduri în toate statisticile climatice”, a spus expertul.
Potrivit specialiștilor, acest lucru este alarmant, deoarece căldura extremă de anul trecut ar putea fi atribuită în mare parte unei combinații între încălzirea globală provocată de om – cauzată de arderea gazului, petrolului, cărbunelui și copacilor – și fenomenul natural El Niño, o încălzire a suprafeței Oceanului Pacific tropical care este asociată cu temperaturi mai ridicate în multe părți ale lumii. Fenomenul El Niño a început să se estompeze din luna februarie a acestui an, dar asta nu a adus prea multă ușurare.
„Departe de a se diminua odată cu sfârșitul El Niño, recordurile cad într-un ritm mult mai rapid acum, comparativ cu sfârșitul anului 2023”, a declarat Herrera.
În fiecare zi se înregistrează noi recorduri la nivel local. În unele zile, mii de stații de monitorizare stabilesc noi recorduri de maxime sau minime lunare. Acestea din urmă sunt deosebit de „dureroase”, pentru că temperaturile ridicate din timpul nopții fac ca oamenii și ecosistemele să nu aibă timp să se refacă din căldura necruțătoare. La sfârșitul lunii iulie, de exemplu, regiunea Yueyang din China a fost afectată de o temperatură minimă fără precedent de 32°C în timpul nopții, cu o umiditate periculos de ridicată.
Discussion about this post