Situație fără precedent într-o comună din județul Tulcea. Primăria din Stejaru este în pragul falimentului după ce pesta micilor rumegătoare a lovit în cei mai mulți dintre fermierii din zonă. Boala care afectează oile și caprele a cauzat un dezastru financiar în comună. Oamenii sunt disperați și nu știu ce vor face. Ultima speranță sunt despăgubirile de la stat, însă ele întârzie să vină.
La Stejaru, în județul Tulcea au fost cele mai multe focare de boală, dar și cel mai mare număr de animale care au fost sacrificate pentru stoparea virusului.
În acest moment focarele s-au închis însă problemele sunt extrem de grave. Primăria este într-o situație dezastruoasă. Nu mai pot percepe taxe și impozite de la oamenii deja loviți din punct de vedere finaciar și care au datorii la bănci. Iar de plata taxelor și impozitelor locale nici nu mai poate fi vorba.
„Situația nu mai este atât de gravă din punct de vedere al bolii. Din cele 100.000 de capete, s-au ucis aproape toate. Grav este ca întârzie evaluarea despăgubirilor. Grav este că e tensiune, sunt familii care așteaptă, nu dormim din cauza acestei probleme. Pentru că nu s-a luat încă o decizie de despăgubire. Comuna Stejaru se îndreaptă spre faliment, avem incapacitate de plată, rezervorul care alimenta bugetul local erau fermele de ovine, prin angajații pe care îi aveau și taxele și impozotele locale pe care le plăteau la bugetul comunei”, spune Dumitru Enache, primarul comunei Stejaru.
Localitatea tulceană este datoare cu sute de mii de lei de când au fost depistate primele focare. Datoriile reprezintă cheltuielile efectuate pentru asanare şi pentru ţinerea pestei sub control. Firmele le bat la uşă şi îşi cer datoriile de peste 350.000 de lei pentru serviciile asigurate în toată această perioadă.
„Ne-am bazat toți pe crescătorii de oi, armâni și români care s-au îndeletnicit cu această meserie. Erau în jur de 90.000 de capete de tineret destinate exportului și 16.000 oi, mame și capre. Aveam un rulaj de peste 200.000 de capete anual, eram campioni. În momentul de față mai avem un card de 110 capete. Și încă unul. Nu mai sunt nici 500. Nu înseamnă că dacă nouă ni s-au ucis animalele, de mâine nu mai avem cu ce trăi. Așteptăm despăgubirile, câte or fi, sunt de bun augur”, susține primarul.
Oamenii sunt disperați. Creșterea animalelor este principala activitate din comună. Acum singura speranța sunt despăgubirile de la stat. Însă ele întârzie iar unii dintre ei, cei cărora le-au murit animalele un timpul focarelor, au aflat că ar putea să nu primească bani.
Pesta micilor rumegătoare a fost confirmată pentru prima dată în România luna trecută, pe 17 iulie, la o fermă cu aproape 50.000 de ovine din județul Tulcea. Ulterior boala s-a extins și în Constanta și Timiș.
Discussion about this post