130 de copii de școala din localitatea constănțeană Culmea nu vor putea să rrevină în sălile de curs pe 9 septembrie. școala, aflată în reabilitare nu va fi finalizată iar administrația locală a fost nevoită să găsească soluții de compromis. Elevii de școală primară și gimnazială vor fi relocați la o unitate din Ovidiu iar cei de la grădiniță, într-un spațiu amenajat la demisolul bisericii din localitate. 16 unități de învățământ din județ se află în situații similare.
Școala din Culmea este veche de mai bine de 50 de ani. A mai beneficiat de mici reparații de-a lungul timpului, însă niciodată nu a fost reabilitată în totalitate. Anul acesta, administrația locală a accesat fonduri prin PNRR iar in iunie a demarat lucrările. Deși ele sunt în grafic, nu vor fi însă finalizate la timp iar de luni, copiii vor merge să învețe în alte unități de învățământ.
„Școala incepe luni cu o săptămâna verde și nu în locația asta. Este mai greu pentru copii să îi relochezi dar îi mutăm în școala și grădinița Ovidiu. Este vorba de 130 de copii, 20 de copii sunt de grădiniță și îi mutăm în biserică, părinții au acceptat varianta asta. Diferența de 110 copii, vin în oraș. Important este să fie ok pentru copii, asta înseamnă să se trezească mai devreme, dar luni începem”, a precizat George Scupra, primarul orașului Ovidiu.
Între timp, la școala din Culmea, muncitorii dau zor să termine lucrările. În zona în care vor învăța elevii acestea sunt realizate în proporție de aproape 90%. La fel si în corpul unde își desfășoară activitatea copiii de la grădiniță. De altfel, aceștia au fost relocați într-un spațiu aflat la demisolul bisericii din sat.
„Unul dintre corpuri este gata 90%. Apoi avem corpul 2, grădinița, 80% executat și ultimul corp sala, de sport și încă 5 clase. S-a lucrat de luni până vineri, fără pauză. Noi suntem în grafic, problema este că suntem blocați financiar. Dacă primim banii, în mai mult de o lună jumate suntem gata”, spune Iulian Stan, constructor.
„Sistemul de climatizare este cu recuperare de căldură. Dacă partea de nord are nevoie de încălzire, partea de sud merge pe răcire. Avem un sistem de ventilație cu recuperare de căldura și nu vom mai avea pierderi energetice, nu mai deschidem geamul, luăm aerul proaspăt îl tratăm, îl filltrăm și îl băgăm în sala de clasă”, spune Ștefan Niculae, inginer sisteme de climatizare.
Un milion de euro va costa reabilitarea întregii clădiri a școlii din Culmea. Alte două unități de învățământ vor intra și ele în reabilitare, peste 2 luni, astfel că administrația locală va trebui să găsească și pentru ei soluții. Iar cursurile în on line, nu reprezintă o variantă acceptată de minister.
„Începem mai repede, într-o săptămână, la Ovidiu unde avem Liceul Tehnologic, cu 1500 de copii și școala cu 500 de copii. Începem lucrările dar ei vor veni la școală. Pânâ vine iarna, lucrăm la exterior și planșeu, acoperiș iar apoi, după ce ne întoarcem cu copiii la Cumea, eliberăm un corp la o grădiniță în Ovidiu și mutăm câte 10 clase pe rând. Într-un an școlar sperăm să mutăm clasele”, a punctat edilul din Ovidiu, George Scupra.
După finalizarea lucrărilor școala va fi dotată cu echipamente și mobilier de ultimă generație, pentru care primăria a mai cheltuit încă un milion de euro. La nivelul Judetului Constanta, 16 unități se află în situații similare, ceea ce înseamnă un număr de aproximariv 2000 de elevi și preșcolari. 9 dintre ele se afla încă în reabilitare iar in cazul a șase școli, numărul de elevi este mai mare decât capacitatea acestora.
Discussion about this post