Aproximativ 3.000 de deţinuţi sunt înscrişi în învăţământul de masă şi în cadrul programului „A doua şansă”, potrivit unui răspuns transmis de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), la solicitarea Agerpres.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor a precizat că în sistemul penitenciar erau înscrise 2.292 de persoane private de libertate, atât în învăţământul de masă, cât şi în cadrul programului ‘A doua şansă’.
Repartizarea persoanelor private de libertate este următoarea: învăţământ de masă, nivelul primar – 386, gimnazial – 766, liceal – 545, profesional – 159, iar în ceea ce priveşte programul ‘A doua şansă’, învăţământ primar – 226 şi învăţământ secundar inferior – 210.
Din totalul persoanelor private de libertate înscrise la cursurile de instruire şcolară învăţământ de masă, 200 sunt minori şi tineri, 59 – femei, iar 2.033 – bărbaţi.
În ceea ce priveşte repartizarea deţinuţilor pe vârste, aceasta este următoarea: sub 21 de ani – 200, între 21 şi 40 de ani – 1.500, iar peste 40 de ani – 592.
Cursurile au început luni similar învăţământului de masă, urmând ca în octombrie să debuteze anul şcolar şi pentru persoanele private de libertate incluse în programul „A doua şansă”.
Cursurile de şcolarizare se desfăşoară în spaţii special amenajate în interiorul spaţiului de deţinere, acestea fiind dotate inclusiv cu echipamentele necesare pentru desfăşurarea cursurilor în format online, după caz.
Conform prevederilor Legii nr. 254 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, personalul didactic este asigurat şi salarizat de inspectoratul şcolar, în condiţiile legii, prin bugetele unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială este situat penitenciarul. Structura anului şcolar, documentele şcolare, precum şi metodologia organizării examenelor de absolvire a cursurilor de şcolarizare şi profesionalizare sunt similare cu cele aparţinând sistemului naţional de învăţământ.
Cursurile de şcolarizare se organizează şi se desfăşoară în condiţiile stabilite de Ministerul Educaţiei, împreună cu Ministerul Justiţiei. Astfel, la nivelul fiecărui loc de deţinere se încheie protocoale de colaborare cu unităţile de învăţământ, desemnate de inspectoratele şcolare.
Înscrierea la cursurile şcolare se poate realiza numai cu acordul instituţiei de învăţământ colaboratoare, după prezentarea documentelor justificative care atestă nivelul de instruire şcolară.
De asemenea, înscrierea persoanelor condamnate la cursurile şcolare se face ţinându-se cont de prioritizarea nevoilor educative ale acestora şi în baza recomandărilor consemnate în planul individualizat, de posibilităţile locului de deţinere, starea de sănătate, tipul regimului de executare şi măsurile de siguranţă aplicate, în conformitate cu prevederile din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor şi programelor educative, de asistenţă psihologică şi socială din locurile de deţinere aflate în subordinea ANP.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post