Lucrări semnate de pictori celebri precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ion Ţuculescu, dar şi primul portret în ulei al conducătorului Răscoalei de la 1784 din Transilvania – Horea – pictat de un român, pictorul revoluţionar paşoptist ardelean Ioan Costande, vor fi scoase la vânzare în cadrul evenimentului „Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti”, ce va avea loc pe 22 octombrie, la Galeriile Artmark din Capitală.
Potrivit unui comunicat al Casei Artmark, portretul lui Horea, un ulei pe pânză cu dimensiuni mari, a fost intitulat de artist, lângă semnătura sa, ‘Nicolau Ursu Horia (1784)’. Opera a fost descoperită întâmplător în Franţa în 2022, a mai avut parte doar de o ieşire în public, anul trecut, când a fost expusă, pentru o scurtă perioadă, la Galeria de Artă Românească a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu (noiembrie 2023 – aprilie 2024), după ce a beneficiat de o restaurare realizată de artiştii-specialişti ai renumitei instituţii.
Lucrarea este scoasă la vânzare la preţul estimativ de 15.000 – 25.000 de euro.
Artmark arată că Ioan Costande, născut în apropierea Sebeşului, la Rahău (judeţul Alba), a studiat la Viena şi Budapesta şi s-a afirmat rapid ca litograf priceput al epocii sale, abordând o tehnică academistă (portretul în ulei al lui Horea este semnat ‘Ioan Costande P.A.’, adică ‘Pictor Academist’). A fost profesor la Institutul ‘Terezianum’ din Sibiu, din 1841, şi participant la Revoluţia din 1848, în calitate de comandant al gărzilor civile din Ocna Sibiului. Ca revoluţionar i-a avut între colegi şi pe ceilalţi pictori academişti ai vremii, cu toţii alăturaţi Revoluţiei, personalităţi precum Ion Negulici, C.D. Rosenthal, Mişu Popp şi Barbu Iscovescu, alături de care a realizat portrete-efigii închinate figurilor istorice remarcabile ale epocii, toate vectori ai luptei pentru libertate şi egalitate în drepturi, simboluri ale Revoluţiei de la 1848 – Avram Iancu, Horea, Crişan, George Bariţiu.
Vasile Ursu Nicula (cunoscut drept Horea) a fost conducătorul Răscoalei de la 1784 din Transilvania, mişcarea socială şi politică care a precedat Revoluţia. Români, maghiari şi saşi, printre care se aflau atât meşteşugari, preoţi, precum şi mineri, şi-au unit forţele în răscoala care a căpătat un caracter naţional şi s-a întins pe o perioadă de doar câteva luni, la sfârşitul lui 1784. Mişcarea a avut un mare ecou în Europa, lucru confirmat şi prin numărul mare de gravuri cu chipurile celor trei conducători – Horea, Cloşca şi Crişan – care au circulat în Europa Centrală. Acuzat de rebeliune, Horea a fost închis, alături de corevoluţionarii Cloşca şi Crişan, la Alba Iulia. Se spune că în timpul întemniţării celor trei, mai mulţi pictori austrieci i-au vizitat pentru a le realiza portretele, precum Franz Neuhauser şi Anton Steinwald – al cărui ulei este în colecţia Muzeului Naţional de Istorie al României. Sfârşitul lui Horea a fost unul brutal, acesta fiind executat alături de
Cloşca prin tragerea pe roată, metodă de execuţie – abolită ulterior din codul penal austriac – ce avea menirea de a înspăimânta ţărănimea iobagă care se revoltase anterior.
Licitaţia intitulată „Top 100 mari maeştri ai artei româneşti” prezintă şi o importantă colecţie de artă, cea a soţilor Costin Murgescu – diplomat şi economist, ambasador al României la ONU – şi Ecaterina Oproiu – publicistă şi cineastă, imaginea, pentru generaţiile ’70-’90, a revistei „Cinema”, apoi a emisiunii ‘Telecinemateca’.
Între capodopere conţinute de această colecţie se numără lucrări semnate de pictori precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza ori Ion Ţuculescu.
La preţuri ridicate sunt scoase la vânzare lucrări precum „Maternitate”, „Narcise şi bujori” şi „Natură statică cu pere” de Nicolae Tonitza, la preţul estimativ de 90.000-160.000 de euro, 20.000-30.000 de euro, respectiv 15.000-25.000 de euro, „Eleganţă”, „Întoarcerea de la târg” şi „Nimfă în iarbă” de Nicolae Grigorescu, la 40.000-60.000 de euro, respectiv la 30.000-50.000 de euro, ‘Fluturi’ şi ‘Peisaj folcloric’ de Ion Ţuculescu, fiecare la 30.000-50.000 de euro.
De asemenea, sunt scoase la licitaţie opere precum „Seara muzicanţilor de Ştefan Câlţia, la 25.000-45.000 de euro, „Lucreţia la malul mării” de Gheorghe Petraşcu şi „Balerină cu chitară” de Alexandru Ciucurencu, fiecare la 12.000-18.000 de euro, „La baie” de Camil Ressu, la 10.000-16.000 de euro.
Loturile licitaţiei de Toamnă a Artmark, care va avea loc pe 22 octombrie, la ora 19:00, sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă.
Sursă: Agerpres
Discussion about this post