Cea de-a șasea ediție a Crosului Mării Negre, organizată de ONG Mare Nostrum, a avut loc astăzi pe plaja Modern din Constanța, reunind peste 1.400 de participanți de toate vârstele. Evenimentul a oferit două trasee de alergare: unul dedicat celor mai experimentați și unul accesibil începătorilor.
Mai mult decât o simplă competiție sportivă, crosul a avut și o componentă de conștientizare ecologică, punând accentul pe impactul turismului excesiv asupra mediului.
Astăzi, ONG Mare Nostrum celebrează Ziua Internațională de Acțiune pentru Marea Neagră, aniversare care datează încă din anul 1996.
„Încercăm să tragem un semnal de alarmă vis-a-vis de deșeurile marine, pe care le găsim pe plajă, dar și în mare, tocmai de aceea, în cadrul crosului pe care îl organizăm astăzi, solicităm participanților să vină înapoi cu deșeurile pe care le găsesc pe traseu”, a declarat Marian Paiu, director executic Mare Nostrum.
Aproximativ 1.400 de participanți au răspuns la invitația Mare Nostrum de anul acesta.
„De la cei mai micuți, de 1-2 ani, până la cei mai în vârstă, au parcurs traseul și ne bucurăm că au fost alături și la invitația de a participa și la sesiunea de plogging și de a aduna deșeurile pe care le-au întâlnit pe parcurs și, de asemenea, au răspuns pozitiv și invitației noastre de a veni cu câte un recipient pentru apă, iar noi doar să le facem refill-ul”, a afirmat Anca Panait, coordonator de proiecte la Mare Nostrum.
Ziua Internațională a Mării Negre este unul dintre cele mai importante evenimente, având ca focus conservarea ecosistemului marin și identificarea soluțiilor eficiente pentru a stopa intervenția umană în acest ecosistem.
„Marea Neagră are nevoie mereu de oameni implicați, de participanți și de oameni conștienți de problemele Mării Negre și de faptul că este un loc și un fenomen care apropie oameni, în loc să despară. E drept că pe partea cealaltă a Mării Negre există război, dar aici, în Constanța, trebuie să celebrăm pacea și, în același timp, sinergiile și energiile pozitive dintre oameni”, susține Cosmin Bârzan, președinte Asociația Centrul pentru Resurse Civice (CRC).
Din 1997, ONG Mare Nostrum, alături de toate țările riverane Mării Negre, marchează acest eveniment ce are ca scop implicarea comunității în problemele ce țin de ecosistemul marin și de a le face cunoscută soluția salvatoare: schimbarea vine de jos în sus, întotdeauna!
Despre Mare Nostrum
Mare Nostrum este cel mai activ ONG de mediu din Constanța. Din 1994, crește respectul față de mediu, dezvoltând anual proiecte care să ajute Constanța să devină un oraș cu adevărat european.
- Fiecare proiect pe care îl implementează corespunde unor direcții strategice clare și unor obiective atent construite:
- Educație pentru dezvoltare durabilă
- Conservarea biodiversităţii din zona marină şi costieră şi gestiunea resurselor natural
- Influenţarea politicilor publice referitor la managementul urban
Discussion about this post