Arheologii au găsit piramide, terenuri de sport, șosele de legătură între districte și amfiteatre în sud-estul statului Campeche. Ei au descoperit complexul ascuns – pe care l-au numit Valeriana – folosind Lidar, un tip de sondaj cu laser care cartografiază structurile îngropate sub vegetație, a transmis BBC.
Ei cred că este al doilea ca densitate după Calakmul, considerat a fi cel mai mare sit mayaș din America Latină antică.
Echipa a descoperit trei situri în total, într-o zonă de studiu de mărimea capitalei scoțiene Edinburgh, „din întâmplare”, atunci când un arheolog a răsfoit date pe internet.
„Eram pe pagina 16 a căutării Google și am găsit un studiu laser realizat de o organizație mexicană pentru monitorizarea mediului”, explică Luke Auld-Thomas, doctorand la Universitatea Tulane din SUA.
Era vorba de un studiu Lidar, o tehnică de teledetecție care lansează mii de impulsuri laser dintr-un avion și cartografiază obiectele de dedesubt folosind timpul necesar semnalului pentru a se întoarce. Dar când dl Auld-Thomas a procesat datele cu ajutorul metodelor folosite de arheologi, a văzut ceea ce alții nu au văzut – un oraș antic uriaș care ar fi putut găzdui 30-50.000 de oameni la apogeul său între 750 și 850 d.Hr.
Potrivit cercetătorilor, această cifră este mai mare decât numărul de persoane care trăiesc astăzi în regiune.
Dl Auld-Thomas și colegii săi au denumit orașul Valeriana după o lagună din apropiere.
Discussion about this post